Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft op verzoek van de formateurs Duisenberg en Rosenmöller vanmorgen alle fractievoorzitters bijeen geroepen voor een crisisberaad van het presidium. Aanleiding is de impasse in de coalitievorming. Rotterdam heeft sinds de verkiezingen van 21 maart nog steeds geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Er ligt wel een raamwerk, dat bovendien door de meeste partijen wordt omarmd, maar er is geen samenwerking mogelijk.

De aanvankelijk gedachte dat men zou uitkomen op een coalitie van GroenLinks, D66, VVD en Leefbaar Rotterdam – bijelkaar 26 zetels – is recent getorpedeerd door GroenLinks, dat slechts met de VVD als rechtste partij een stadsbestuur wil vormen. Met Leefbaar willen de Groenen niet in zee. Eerder weigerden ook de Partij van de Arbeid en D66 met de grootste partij in de Rotterdamse raad samen te werken. D66 heropende de deur nadat Leefbaar Rotterdam beloofde de romance met het Forum van Democratie te zullen staken.

De presentatie van het tweede deel van het raamwerk van de beide formateurs is hierdoor vanmorgen uitgesteld. Ook de actualiteitenvergadering van de Raad.

Print Friendly, PDF & Email