D66 blijft ijveren voor bindend referendum

28 August 2018, 20:15 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

D66 blijft erbij dat de kiezer meer directe invloed moet krijgen, onder meer via een bindend correctief referendum. De regeringspartij werkte onlangs mee aan het verdwijnen van het raadplegend referendum, een afspraak uit het regeerakkoord. Die beslissing kwam de partij op veel kritiek te staan.

Bestuurlijke vernieuwing is sinds de oprichting in 1966 een van de speerpunten van D66. Met vijftien voorstellen, die in stemming worden gebracht bij het najaarscongres op 6 oktober, wil de partij dat streven nieuw leven inblazen. De plannen moeten ertoe leiden dat de burger meer directe inspraak krijgt en zich daardoor weer meer betrokken gaat voelen bij de landelijke en lokale politiek.

Een bindend referendum om de overheid terug te fluiten moet daarbij helpen. Verder mikt D66 op maatregelen om de burger direct te laten meepraten, en bij voldoende steun ook wijzigingen aan wetsvoorstellen te laten indienen. Om meer mensen te betrekken bij politieke besluitvorming moet daarnaast meer gebruik worden gemaakt van nieuwe technologie.

De partij wil ook meer transparantie bij benoemingen op belangrijke posten. Zo zou aan de aanstelling van bijvoorbeeld een minister of staatssecretaris altijd een hoorzitting in de Tweede Kamer vooraf moeten gaan. Daarnaast blijft D66 pleiten voor een gekozen burgemeester. Ook de formateur, die een belangrijke rol speelt in de kabinetsonderhandelingen, zou voortaan rechtstreeks moeten worden gekozen.