'D66 gaat de tol betalen', denkt Hoogstad

12 April 2018, 19:51 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Mark Hoogstad, de auteur van het boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’, prognosticeert de formatie voor een nieuwe college in Rotterdam met verlies voor D66.

In het journalistiek debat vanavond bij Radio Rijnmond zei hij aan te voelen dat de Democraten de tol zullen moeten gaan betalen voor hun oude interne Rotterdamse problemen gedurende de afgelopen coalitieperiode, maar ook vanwege de Baudet-bemoeienis van Alexander Pechtold met de huidige formatie in Rotterdam.

Bovendien heeft Hoogstad in de afgelopen weken gemerkt dat er voor de nieuwe fractievoorzitter van D66 – Said Kasmi – binnen zijn eigen groep veel minder draagvlak is dan men zo kort na een benoeming zou mogen verwachten. Chantal Zeegers, de nummer twee bij D66, haalde bij de verkiezingen bijvoorbeeld al aanmerkelijk meer stemmen dan Kasmi als nummer 1. Het waarneembare feit dat Kasmi blindelings alle stalorders opvolgt van zijn D66-baas in Den Haag draagt volgens Hoogstad ook niet bij aan een prettig actueel imago van de Democraten in Rotterdam.

Hoogstad verwacht niet dat de VVD alsnog zal besluiten om Leefbaar los te laten en ging flessenwijnweddenschappen aan voor een uiteindelijk coalitie met Leefbaar-VVD-PvdA en GroenLinks. Morgenochtend worden die gesprekken hervat.

Hout sneed tijdens de discussie ook de rol van Kuzu binnen de Rotterdamse moslimbeweging Denk. De journalistieke debaters vonden het allemaal ‘vreemd’ en zelfs ‘wethouder Hekking-achtig’, dat het in Rotterdam woonachtige Tweede Kamerlid zo nadrukkelijk de Rotterdamse fractieleider Stephan van Baarle probeert te overrulen. Over Van Baarle was iedereen positief. Men vond hem goed van de tongriem gesneden en zeker niet onvriendelijk. Maar verder achtten zij Denk als coalitiekandidaat volstrekt kansloos vanwege ‘het Haagse gedrag’ van die partij.

Het versnellen van de formatie zou volgens de deelnemers van Trouw, NRC, NOS en RTV Rijnmond in de hand kunnen worden gewerkt als Leefbaar bereid is te laten merken dat er ook een Leefbaar Light bestaat en wanneer daarnaast fractievoorzitter Joost Eerdmans zou aangeven de komende vier jaar geen wethouder te zullen zijn. Daar wringt bij alle storingen een deel van de crux, was het oordeel.