De beide Christelijke Rotterdamse politieke partijen CDA en CU/SGP, die nu onder de rechtse noemer meedoen in de linkse coalitie met de rechtse VVD, zouden ook gedoogsteun aan hebben verleend aan een totaal links front. Dat blijkt achteraf uit een brief die zij vorige week woensdag al naar de toenmalige informateurs Rosenmöller en Duisenberg hebben gestuurd.
Die brief was mede ondertekend door Nida, de SP en zelfs 50Plus. Bij elkaar goed voor acht stemmen, die het Linkse Front (PvdA, D66 en GroenLinks) in het kader van zijn wankele minderheidscoalitie (van 15 zetels) nodig gehad zou moeten hebben om haar maatregelen door te kunnen drukken.
Aanvankelijk leefde het vermoeden dat ook DENK die gedoogsteun had toegezegd. Dat blijkt niet het geval.

Van alle genoemde gedoogsteuners aan de noodcoalitie (toen de VVD nog twijfelde aan meedoen) is de loyaliteit van de SP te begrijpen. De Socialisten waren initiatiefnemers van destijds het Links Verbond en zijn van alle linkse partijen de duidelijkste. Dat ook Nida ja gezegd blijkt te hebben, is verrassend omdat het in dat kortstondige Linkse Verbond de kous op de kop had gekregen van GroenLinks vanwege zijn Israel-standpunt. Opvallend is wel dat het die gedoogtoezegging nu in zijn persverklaringen verzwijgt.

Aan de steun van het CDA en CU/SGP aan links moeten tegenprestaties ten grondslag hebben gelegen. De Christelijke partijen, die op eigen kracht weinig meer kunnen, zijn rasonderhandelaren. Zij zullen nooit uit zichzelf een brief van opmerkelijke loyaliteit hebben gestuurd. Daar moet een prijs voor zijn betaald en daar moeten Kasmi (D66), Kathmann (PvdA) en Bokhove (GL)  een avondje rekenen voor hebben uitgetrokken.

Dat 50Plus bereid was om linksaf te gaan is opmerkelijk, omdat er in Rotterdam ook veel rechtse ouderen zijn. ”Die blijken door het uitlekken van deze manoeuvre dus niet door raadslid Ellen Verkoelen vertegenwoordigd te worden”, zegt Dagblad010-stadswacht drs. Sjors van Maurik. ”En dat kunnen die mensen maar beter weten. Ik adviseer mevrouw Verkoelen wel om zo snel mogelijk te rade te gaan bij Ruud van der Velden van de Dierenpartij, die tot nu toe uitstekend begrijpt dat de hondjes en katjes niet gebaat zijn bij een politieke partij die persoonlijke linkse hobbies heeft. Dan verspeelt zo’n partij namelijk alle vertrouwen, goodwill, leden en geld.”

Print Friendly, PDF & Email