Leerlingen van vijftien basisscholen in Rotterdam hebben de afgelopen weken zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten ingezameld. De winnaar van de E-waste race Rotterdam 2018 is basisschool De Regenboog uit Rozenburg.

Leerlingen van basisscholen Het Plein, De Meridiaan, Albert Plesmanschool, De Vliedberg, De Nieuwe Haven, De Globetrotter, Prinses Julianaschool, De Piramide, Augustinusschool, Ibn-i Sina, Koningin Wilhelminaschool, De Regenboog, St. Michaelschool, Savornin Lohmanschool en De Globe deden mee aan de E-waste race. Vier weken lang zamelden de kinderen uit groep 6, 7 en 8 in de buurt zoveel mogelijk oude of kapotte elektrische apparaten in. Voorafgaand aan de wedstrijd kregen de leerlingen een gastles over afval en afvalscheiding.

Van elektrische tandenborstel tot koffiezetter
De kinderen hebben afgedankte mobieltjes, koffiezetters, dvd-spelers, elektrische tandenborstels en andere kleine elektrische apparaten bij buurtbewoners opgehaald. Zij geven deze apparaten kans op een tweede leven en dragen eraan bij dat de grondstoffen, die erin zitten, zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt. In totaal hebben alle scholen samen 8.682 apparaten ingezameld. Alle kinderen hebben op deze manier een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling naar een meer circulaire economie. Aan een stad waar afval weer nieuwe grondstof wordt.

Mobieltjes voor gorilla’s
De scholen verzamelden totaal 544 mobieltjes. De mobieltjes gaan naar Diergaarde Blijdorp, die hiermee een project in Congo ondersteunt. Hier leven de westelijke laagland gorilla’s, dezelfde soort gorilla’s als Diergaarde Blijdorp heeft. In mobiele telefoons zitten grondstoffen die veel waard zijn, onder meer coltan. Coltan zit in het tropisch regenwoud in Congo in de grond. Bossen worden gekapt om die erts te delven. Door oude mobieltjes te hergebruiken of coltan er uit te halen, is er minder coltan nodig. Hierdoor zullen minder bomen worden gekapt in het leefgebied van de gorilla’s.

De Regenboog heeft 2655 apparaten opgehaald in Rozenburg en heeft de E-waste race Rotterdam 2018 gewonnen. De kinderen winnen hiermee naast deze eervolle titel een schoolreis naar Nemo. Op de tweede plaats is met 1615 ingezamelde apparaten De Nieuwe Haven uit Feijenoord geëindigd. Zij hebben een workshop hergebruik van Buurman in de wacht gesleept. Bij Buurman krijgt Rotterdams afval een tweede leven, door er iets nieuws van te maken. Basisschool De Piramide, ook uit Feijenoord, wint met 966 apparaten de derde prijs en krijgt een workshop Discover Kids door Makers en Doeners uit Rotterdam.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Gemeente Rotterdam