Bospolder herdenkt 'vergeten bombardement'

29 March 2018, 08:36 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Bijna honderd zware bommen vielen 75 jaar geleden op Bospolder-Tussendijken. Per ongeluk. Dit ‘Vergeten bombardement’ wordt zaterdag herdacht.

De bommen die op 31 maart 1943 op dit deel van Rotterdam terechtkwamen, waren afkomstig van Amerikaanse bommenwerpers. Zij wilden een aanval uitvoeren op scheepsbouwinstallaties in het havengebied net over de grens in Schiedam. Daar lag de scheepswerf en machinefabriek van Wilton-Fijenoord. Op die plaats bouwden de Duitsers torpedo-lanceerbuizen voor hun onderzeeboten. De geallieerden zagen die U-boten als een grote bedreiging en wilden de scheepswerf vernietigen.

Maar de bommen kwamen een paar kilometer verderop terecht, in de dichtbevolkte woonwijk Bospolder-Tussendijken. Minstens 417 Rotterdammers kwamen daardoor om. Meer dan honderd mensen raakten ernstig gewond. Ruim 16 duizend bewoners verloren hun huis.

Historische vergissing
Wat was de reden van deze enorme vergissing? Jan Polet van de werkgroep Het Vergeten Bombardement: ‘Uit recent onderzoek in Amerikaanse staatsarchieven blijkt dat de Amerikanen de Keilehaven aanzagen voor de scheepswerf van Wilton Fijenoord. Deze haven ligt een paar honderd meter van Bospolder-Tussendijken. Door de storm die er die dag stond, dreven de bommen af naar deze woonwijk.’

Het was het hevigste bombardement op Rotterdam na dat van 14 mei 1940 op de binnenstad. ‘Het Vergeten Bombardement’ werd het na de oorlog genoemd en zo staat het nog steeds bekend. Polet: ‘Veel Rotterdammers wilden deze historische vergissing van onze bevrijder het liefst vergeten. Vandaar de bijnaam.’

Herdenking
De herdenking van Het Vergeten Bombardement is op zaterdag 31 maart bij het monument in Park 1943 (vlak bij de Grote Visserijstraat). De plechtigheid begint om 13.15 uur en duurt ongeveer een uur. Onder de sprekers zijn burgemeester Aboutaleb, een ooggetuige en stadsdichter Derek Otte.