DENK vindt dat de aangekondigde actie van Pegida om op 7 juni in Rotterdam tijdens de ramadan naast de Laleli moskee aan de Gruttostraat op Zuid bij een barbeque varkens te gaan braden geen normale demonstratie, maar een demonstratie van haat.

Stephan van Baarle, fractievoorzitter van de moslimbeweging in Rotterdam, wil morgen tijdens de actualiteitenvergadering van de gemeenteraad van de burgemeester weten of dit voornemen valt binnen de grondwettelijke kaders en of hierbij de openbare orde niet wordt bedreigd. Van Baarle noemt Pegida een anti-islam haatclub en vreest gebedsverstoring.

Pegida staat voor  ‘Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland’ en is oorspronkelijk als burgerbeweging in oktober 2014 in Dresden Duitsland, ontstaan, waar het sindsdien elke maandagavond in het centrum van de stad een demonstratie houdt met toespraken en een rondgang. In navolging van Pegida Dresden zijn ook in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Canada en Nederland Pegida-bewegingen opgericht met gemeenschappelijke kenmerken als islamkritiek, afkeer van fascisme en geweldloosheid.


De Laleli moskee.

Print Friendly, PDF & Email