‘’Je ziet in Rotterdam wijken’’, zei Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam, ‘’waarvan de oorspronkelijke Rotterdammers al jaren vinden dat het niet de wijken meer zijn die hij zich van vroeger herinneren. Ik noem het ook geen Rotterdam meer, het is klein-Ankara. Er wordt geen Nederlands meer gesproken en er is geen Nederlandse winkel meer te vinden. Daardoor voelen mensen zich een buitenlander in hun eigen wijk waar ze opgegroeid zijn.’’

Tanya Hoogwerf is in debatten over integratie, assimilatie en islamisering ‘De IJzeren Dame’ van Leefbaar en daarvan was gisteren in het programma De Nieuwe Maan van NPO 2 de Rotterdamse Denk-lijsttrekker Stephan van Baarle de dupe. Er viel niet te winnen van Hoogwerf. Na afloop vroegen onpartijdige journalisten zich ook in den brede af of de in Rotterdam afwezige Denk-leiders als Kuzu geen misbruik maken van Van Baarle, die overigens op basis van zijn vriendelijkheid nog genoeg stemmen zal scoren. Maar niet ten koste van Leefbaar.

Maar in de confrontatie met hardliner Hoogwerf was hij gisteren kansloos. Van Baarle vond bijvoorbeeld dat dat de diversiteit in Rotterdam werd ‘geproblematiseerd.’ Ook dat Leefbaar Rotterdam allochtonen het gevoel gaven en geven dat ‘hun thuis niet hier is maar elders.’ Zijn verwijten waren nog sterker: ‘’Het concept integratie plaatst mensen juist buiten de samenleving.”

En toen ging Hoogwerf als een wals over hem heen. “We hebben in Nederland te maken met mislukte integratie. Er is door de Partij van de Arbeid dertig jaar lang ingezet op multicultureel beleid. Iedereen mocht zich in zijn eigen zuil, in z’n eigen taal terugtrekken. Resultaat: er is niets meer van de PvdA over. Wat jij wil’’, sprak ze tot de jonge 26-jarige Van Baarle (Turkse vader, Nederlandse moeder, achternaam van zijn moeder). ‘’Wat jij wil is mensen in de slachtofferrol houden en hun het gevoel geven dat ze worden buitengesloten. Kom op, zeg. Rotterdam heeft 45 moskeeën laten bouwen. Me dunkt dat Rotterdam er alles aan heeft gedaan om een welkom uit te vouwen. We hebben islamitisch onderwijs, we hebben Turks-islamitische instellingen, culturele instellingen die zijn jarenlang gesubsidieerd. En nu zeg ik: we zijn de acceptie voorbij. Het is vreselijk. Ga tegen je mensen zeggen: het is goed dat je er bent, maar het is dan ook tijd en fijn dat je mee gaat doen.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!