Het wordt een drukke actualiteitenochtend voor de fractie van de Turkse beweging DENK met enerzijds het aangevraagde debat van Leefbaar, de VVD en het CDA over de vechtpartij op het Turkse consulaat in Rotterdam en anderzijds de vragen die fractieleider Stephan van Baarle zelf voor burgemeester Aboutaleb in petto heeft over de aangekondigde ‘haatbetoging’ van Pegida bij de Laleli moskee op Zuid. DENK komt daarover in de herhaling terug, omdat de burgemeesters in Utrecht en Gouda zo’n zelfde demonstratie (een BBQ tijdens de ramadan in de buurt van een moskee) na overleg van de driehoek heeft verboden en verplaatst naar andere delen van de steden.

Pegida was van plan een varken te roosteren voor de Ulu Moskee in Utrecht en één voor de En-Nour Moskee in Gouda.
Vorige week wees Aboutaleb het verbod en ook de later voorgestelde verplaatsing van de BBQ in Rotterdam Zuid af, ondanks de waarschuwing van DENK dat het doorgaan mogelijk reactie en daarmee ongewenste rellen zou kunnen veroorzaken. Toen was het besluit in Gouda en Utrecht nog niet bekend.

Pegida is een in Duitsland opgerichte protestbeweging – met een Nederlandse vertakking – die naar eigen zeggen demonstreert tegen de islam en tegen wat men noemt de islamisering van Europa. De beweging organiseert sinds oktober 2014 iedere maandag een demonstratie in Dresden tegen extremisme, met name moslimfundamentalisme en om aandacht te vragen voor falend immigratie- en asielbeleid in Duitsland en Europa. DENK ziet Pegida als een haatgroep. Vorige week vonden ook de meeste politieke partijen in de Rotterdamse Raad de aangekondigde actie van Pegida onfris, maar niet om te worden verboden.

Print Friendly, PDF & Email