De 3-1 overwinning van Sparta op Kaiserslautern aan de Zuid-Spaanse kust mag gerust als een opsteker voor het vertrouwen worden gezien. Maar het is zoals met alle oefenduels: hoeveel waarde moet er aan zo’n wedstrijd worden gehecht? Wat is de kracht van Kaiserslautern, hekkensluiter van de tweede Bundesliga, dat eerder deze week met 2-1 verloor van Marbella, uitkomend in de Spaanse derde divisie?

Desondanks mocht trainer Dick Advocaat zijn tevredenheid uitspreken over het resultaat, al is er nog geen reden voor een hoera-stemming op het Kasteel, waar dinsdag de inhaalwedstrijd tegen Vitesse een heuse krachtmeting voor Sparta wacht. ”De organisatie stond goed,” oordeelde assistent-trainer Cor Pot naderhand, doelend op de verdediging, die in de competitie nogal wat steekjes had laten vallen. ”En er is gedisciplineerd gespeeld,”

Het tweede optreden onder Advocaat – nog zonder de geblesseerde Dos Santos – mag als een lichtpuntje worden beschouwd in vergelijking met de trieste reeks, die in de eerste helft van de competitie werd neergezet. Ook gezien de prestaties van Ilias Alhaft, die al na tien minuten de score opende voor Sparta met een schot dat via de binnenkant van de paal doel trof: 1-0. Vlak voor rust mikte Robert Mühren, na rust vervangen door Thomas Verhaar, uit een vrije trap de 2-0 binnen.

In de 65ste minuut kwam Kaiserslautern door een treffer van Müsel nog even terug tot 2-1, voordat Thomas Verhaar in de 81ste minuut uit een strafschop de eindstand op 3-1 bepaalde. Fred Friday maakte in de eerste helft (na rust vervangen door Ragnar Ache) een onopvallend debuut, al roemde Cor Pot hem vanwege zijn kracht en behendigheid.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Holst (46. Goodwin), Fischer (46. Breuer), Chabot, Floranus; Sanusi, Mühren (46. Verhaar), Dougall; Brogno, Friday (46. Ache), Alhaft (75. Marfelt).
Vriends, Duarte, Dos Santos en Spierings ontbraken vanwege lichte blessures.

* Rotterdammer Gervano Kastaneer, oud-speler van FC Dordrecht en ADO Den Haag, zat bij Kaiserslautern op de reservebank.

* Sparta heeft per direct afscheid genomen van de 21-jarige Abdul Bai Kamara, die vorig seizoen op voorspraak van Alex Pastoor overkwam van NEC. De verdediger kwam 22 wedstrijden uit voor Jong Sparta.

Tekst: Piet Ocks

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!