Directeur Woonstad, de (tweede) krottenkoningin

27 August 2018, 14:24 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rotterdam heeft er weer een krottenkoningin bij. Zij heet Maria Molenaar, directeur van Woonstad Rotterdam. In de adellijke stand verheven door kjonker.blogspot.nl.

Hare krottenkoninklijke hoogheid Molenaar heeft haar titel te danken aan een onroerendgoedtransactie, die binnenkort moet gaan plaatsvinden in de Exercitiestraat in Crooswijk. In deze armste wijk van Nederland is Woonstad voornemens om een verwaarloosd pand, bestaande uit drie sociale huurwoningen, te gaan verkopen.


Onderhoud plegen, zoals een eerbaar handelende woningcorporatie betaamt, heeft Woonstad al jaren niet meer gedaan. De benedenwoning en twee bovenwoningen, met gedeelde opgang, zijn uitgewoond. Nadat de laatste huurders vertrokken, zag Molenaar haar kans schoon om zich te ontdoen van het voor Woonstad niet langer rendabele pand.


Op de website van Rotterdams grootste corporatie wordt het pand, huisnummers 11a, 11b-01 en 11b-02, te koop aangeboden als kluswoning voor 300.000 euro. Gaat om een bieden-vanaf-prijs. Het kan Woonstad dus misschien nog wel meer gaan opleveren. Donderdag 30 augustus van 16 tot 17 uur is er een bezichtiging mogelijk.


Molenaar heeft uiteraard voorzorgsmaatregelen genomen, dat de nieuwe eigenaar de kluswoning van ruim 200 vierkante meter beter gaat onderhouden dan Woonstad zelf deed. Er geldt onder meer een opknapplicht, een zelfbewoningsplicht, een Airbnb-verbod, een drie jaar geldend doorverkoopverbod, de koper mag geen eigen goedkope notaris uitkiezen, verplicht dakherstel en het pand moet minimaal energielabel C krijgen.


In het - zoals Molenaar het noemt - gave klushuis komt naar verwachting straks dus iemand te wonen, die veel geld heeft en een jaarsalaris van pakweg 100.000 euro verdient. Krottenkoningin Maria ziet het helemaal zitten. Dat Woonstad drie betaalbare huurwoningen aan de voorraad onttrekt,  zal haar geen slapeloze nachten bezorgen. Woonstad heeft immers genoeg van dat soort goedkoop 'spul', waarvan er de komende jaren nog eens 12.000 moeten verdwijnen. Het door Leefbaar Rotterdam als ultralinks omschreven gemeentebestuur juicht initiatieven á la Exercitiestraat bovendien van harte toe.




Wie oud genoeg is om zich te herinneren hoe Rotterdam zich in de jaren ‘80 van de vorige eeuw kon opwinden over de Wassenaarse onroerendgoedbaas - en toentertijd door Het Vrije Volk tot krottenkoning uitgeroepen - H.J.P. Fennis, zal wel kunnen vatten dat anno 2018 Maria Molenaar eenzelfde titel krijgt toebedeeld. Fennis, tegen wie destijds door de gemeente gesubsidieerde protestacties werden gevoerd, zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou weten hoe Woonstad dezer dagen opereert.

Van den Berk
Deze column begint met de zin dat Rotterdam er wéér een krottenkoningin bij heeft. De ander, zo weet de geïnteresseerde lezer van kjonker.blogspot.nl, is Hedy van den Berk, directeur van Havensteder. Zij verkocht in het Oude Noorden en Delfshaven verpauperde woningen in verhuurde staat aan commerciële vastgoedbedrijven.
Overigens hoeft Van den Berk noch Molenaar zich te schamen voor de hun aangemeten titel. Want hun handelwijze past prima in de lijn van de Woonvisie van de gemeente. Komt erop neer dat corporaties er voor moeten zorgen dat duizenden goedkope huurwoningen - lees: krotten - verdwijnen. Dat karwei is beide dames wel toevertrouwd.