Doodzieke proefdieren in het Erasmus MC

3 September 2018, 13:58 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Centrale Commissie Dierproeven heeft goedkeuring gegeven om 44 apen en duizenden muizen, ratten, hamsters, cavia's, konijnen en fretten te infecteren met virussen. De dierproeven vinden naar alle waarschijnlijkheid plaats in het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens de betrokken onderzoekers zullen 4 op de 10 proefdieren ernstig lijden. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “Gezonde dieren worden doodziek gemaakt en daarna afgemaakt. Hun lijdensweg is onacceptabel.”

Volgens de onderzoekers is het doel van de experimenten om een diermodel te ontwikkelen dat het ernstige ziektebeeld van nieuwe virussen nabootst. De proefdieren zullen ziek worden door infectie van de luchtwegen, het maag-darmkanaal en of de hersenen. Naast de gevolgen van de infectie zullen de dieren stress ervaren van het herhaaldelijk bijkomen uit de verdoving, het toedienen van de virussen, en het herhaaldelijk afnemen van bloed en luchtwegmonsters.

De proefdieren worden opgesloten in isolatoren. Dat zijn luchtdichte, geventileerde glazen kooien waar virussen niet uit kunnen ontsnappen. Molenaar: “De opsluiting in deze kooien zorgt voor stress en angst omdat de dieren op geen enkele wijze hun natuurlijke gedrag kunnen uiten.”

Aan het einde van de dierproef worden de dieren gedood om weefsels voor verdere wetenschappelijk analyse te verkrijgen.

Uit de cijfers van de Centrale Commissie Dierproeven blijkt dat vrijwel alle dierproeven worden goedgekeurd, ook als ze ernstig dierenleed veroorzaken. Molenaar: “We zien dat aangevraagde dierproeven vrijwel altijd gehonoreerd worden. Zo ontving de Centrale Commissie Dierproeven in 2017 maar liefst 534 aanvragen waarvan slechts 9 aanvragen werden afgewezen.”

Het Erasmus MC is een van de grootste proefdiercentra van het land. In 2016 werden maar liefst 28.145 proefdieren gebruikt. Het gaat om muizen, ratten, cavia’s, konijnen, fretten apen, vogels, vissen en varkens. Daarnaast worden jaarlijks nog eens vele tienduizenden genetisch gemanipuleerde muizen gedood omdat ze overbodig zijn.