De romantiek van Rotterdam is, dat het een dorp blijft. Op de foto ziet men de sambalman: een screenshot van You Tube. De SP in de gemeenteraad omarmd hem, want hij maakt sambal op een wijze dat spreken in het openbaar niet meer mogelijk is, zó heet. . De sambalman heet Maurice Declerq, alias Dr. Mau. Hij verkoopt zijn zelfgemaakte sambal in potjes aan het Rotterdamse uitgaanspubliek zonder bonnetje en de vraag is of hij dit mag blijven doen.

De gemeenteraad, die over miljoenen beslist, geeft daar morgen antwoord op als wethouder Joost Eerdmans door de SP wordt ondervraagd over zijn voornemen om op verzoek van winkeliers (met bonnetjes) straatverkopers uit het centrum van de stad te weren. De SP wil weten of ook de verkopers van de straatkrant (waarvan ooit Sander de Kramer hoofdredacteur was) onder die maatregel vallen en in die lijn ook de sambalman.

Het wegsturen van straatverkopers is een besluit van de gebiedscommissie, maar schijnt vooral gericht te zijn op karretjes in de categorieën duizend soorten nagellak. Daarom wil de Socialistische Partij van Eerdmans opheldering en weten of de wethouder bereid is nuancering aan te brengen. De SP wil de straatkrantverkopers, maar ook de sambalman niet kwijt in het stadsbeeld. Dr. Mau is in de ogen Josine Strörmann ongevaarlijk, ook al zegt hij zelf op het You-tube filmpje dat hij in zijn Surinaamse tijd ‘een politiek gangstertje’ was. Als mensen niet stemden zoals hij dat wilde ging er wel eens klein pistooltje af.

Print Friendly, PDF & Email