Draaideurfraude in de zorg houdt maar aan

23 June 2018, 00:02 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het aantal signalen van fraudezorg is in 2017 zorgwekkend gestegen van 17 naar 61 in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit de rapportage van het Informatie Knooppunt Zorgfraude, waarin verder duidelijk wordt dat in veertien procent van alle gevallen ook daarvan in 2016 al melding gemaakt is. Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-Van Aalst kan zodoende niet anders vaststellen dat er rond het beschermd wonen actueel opnieuw sprake is van draaideurfraudeurs.

Leefbaar Rotterdam heeft zich al eerder gepijnigd over dit structurele probleem. Toen ging het over een onderzoek van de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland waaruit een forse stijging van fraude met declaraties bleek – bijna een verdubbeling ten opzichte van 2015.
Het gros van de fraude had destijds betrekking op declaraties in het kader van de landelijke Zorgverzekeringswet (ZVW) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ), maar de zorgverleners in kwestie konden ook zorg verlenen onder de gemeentelijke WMO.

‘’Één van onze vragen was dan ook of het overzicht met frauderende particuliere PGB-houders kon worden vergeleken met de Rotterdamse lijst van WMO-budgethouders’’, aldus Caroline Aafjes-Van Aalst. ‘’Ook in het licht van de huidige bevindingen van het IKZ een relevante vraag, aangezien uit deze rapportage eveneens blijkt dat het aantal signalen over fraude met PGB’s sinds 2016 verdrievoudigd is. Fraude kan wat Leefbaar Rotterdam betreft niet hard genoeg worden aangepakt.’’

Aan de hand van een grote lijst vragen aan het stadsbestuur hoopt Leefbaar de zorgwekkende ontwikkeling in de zorg voor eens en altijd helder te krijgen.