Dries Mosch, de nestor van de Rotterdamse gemeenteraad, wil opheldering en alsnog een onderzoek naar mogelijke taxatiefraude in de afhandeling van het aan D66-leider Alexander Pechtold geschonken appartement in Scheveningen. De waarde van het penthouse ligt volgens Mosch ver boven het bedrag van 135.000 euro dat steeds door Pechtold is genoemd.

‘’Ik heb een week gegoogeld naar de huizenprijzen in interessante delen van Scheveningen en de gemiddelde prijs is 350.000 euro. En een penthouse kost acht ton. Ik ken het huis uiteraard niet’’, zegt Mosch, ‘’maar ik ga er niet vanuit dat het totaal uitgewoond is. Het is dus zelfs voor een kind te begrijpen dat er geprobeerd wordt weer iets in de doofpot te stoppen. Want zelfs als wanneer de schenker het vruchtgebruik van het penthouse zou hebben afgedwongen, dan nog kan er niet zomaar met een natte vinger een bedrag worden vastgesteld.’’

Alexander Pechtold kreeg de woning van de oud-Canadese topdiplomaat Serge Marcoux en algemeen wordt aangenomen dat de prijs laag is gehouden omdat de aanvankelijke eigenaar in de overdrachtsakte heeft laten opnemen dat hij tot aan zijn dood het vruchtgebruik houdt van het penthouse.

‘’Interessant wordt dus ook een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking van het schenkingsrecht’’, aldus Mosch. ‘’Want hoe vaak gaat de heer Marcoux er dan nog gebruik van maken? Hoe lang? Bestaan daar termijnen voor zoals die ook bestaan voor Jan-met-de-pet, die een vakantiehuisje heeft? Moet Pechtold in dat geval dat huis uit? En waar gaat hij dan wonen? In Wageningen schijnt hij zijn eigen huis inmiddels verhuurd te hebben. Ik wil gewoon weten of hier sprake is van een enorme nepconstructie en dat dus blijkt dat de heer Marcoux helemaal nooit meer naar Nederland komt. En als na de dood van die meneer, dus als het vruchtgebruik ten einde is, Pechtold dat huis voor pakweg 335.000 euro verkoopt, dan steekt ie twee ton belastingvrij geld in de knip.’’

Ook op zijn Facebookpagina roept het langst zittende raadslid van Leefbaar Rotterdam (hij startte gelijk met Pim Fortuyn) kenners op tot actie, vraagt hij zijn bericht te delen en laat hij in een lang artikel lezen zien hoe hij de schenkbelasting en de erfbelasting (voorheen successierechten) heeft bestudeerd.

Tekst: Jan D. Swart

Print Friendly, PDF & Email