Duizenden besmeurde vogels bij Karel Schot

25 June 2018, 20:55 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Rotterdams Milieucenter heeft vanavond laten weten dat de havenramp met de lekkende Bow Jubail in de 3e Petroleumhaven en de Geulhaven niet enkele honderden, maar duizenden vogels heeft getroffen.

De dieren worden in eerste instantie na vangst allemaal overgebracht naar de beroemde vogelklas van wijlen Karel Schot in Rotterdam-Zuid. Daar worden ze gereinigd. Omdat dit een megaklus is en er haast is geboden, is de vogelklas vooral gebaat bij donaties. Dat kan via de site: https://www.vogelklas.nl/doneren/

De Stichting Vogelklas Karel Schot, die locatie heeft aan het Afrikaanderplein, heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar ongeveer 1950 toen er in de klas van de toenmalige schoolmeester Karel Schot een duif werd binnen gebracht. Omdat hij graag biologieles gaf en ook zijn leerlingen interesse voor de natuur wilde bijbrengen, besloot hij het dier in de klas te verzorgen. Samen timmerden ze een hok en na een tijdje was de vogel weer opgeknapt om vrijgelaten te worden. Maar al gauw werden vaker zielige vogels meegebracht door zijn leerlingen en langzamerhand kwamen er steeds meer zelfgebouwde hokken in de klas te staan.

Uiteindelijk zelfs zoveel, dat de helft van de klas uit leerlingen bestond en de andere helft uit vogelhokken. Er was zelfs een speciale landingsbaan gebouwd voor de vogels, want die vlogen regelmatig los door de klas. Het was in die tijd helemaal niet vreemd als een scholier een dictee zat te schrijven met een blauwe reiger naast zich in de bank, of een jonge uil in zijn of haar nek.

Karel Schot werd in 1968 biologieleraar op een middelbare school. Dit betekende dat hij zijn biologielessen niet meer in een eigen lokaal kon geven, waardoor de vogels moesten verhuizen naar een leeg schoollokaal aan de Hillevliet. Hier verzorgde hij de vogels samen met zijn leerlingen en menige biologieles werd gegeven in de steeds bekender wordende nieuwe Vogelklas. Ook Karel Schot werd steeds bekender, vooral door zijn wekelijkse natuurbijdragen in diverse Rotterdamse kranten.

Het was voor iedereen dan ook een schok dat hij in mei 1980 geheel onverwachts op 53-jarige leeftijd overleed. Maar zijn werk werd voortgezet door een inmiddels ontstane groep vaste vrijwilligers, voornamelijk oud-leerlingen.


Vogelklas Karel Schot in de vijftiger jaren


Leraar Karel Schot