Lijsttrekker Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam gaat zich in de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad, 21 maart 2018, sterk maken voor het aanpakken van de hoge salarissen van directeuren van zorginstellingen. Wie meer verdient dan de minister-president, die zo’n 185.000 euro per jaar ontvangt, is de pieneut. “Het bedrag dat zij boven de Wet Normering Topinkomens ‘verdienen’, houden we in op hun subsidie”, staat in het verkiezingsprogramma van Leefbaar Rotterdam.
Hoe lovenswaardig, hoe links (!) deze verkiezingsbelofte ook mag lijken, Eerdmans weet zelf ook wel, dat het onhaalbaar is om de – zoals hij ze zelf noemt – graaiers in de zorg aan te pakken. Droomt Eerdmans bijvoorbeeld van zoiets als ‘de gemeenteraad van Rotterdam besluit, constaterende dat het salaris van directeur [xxx] van de Stichting Laurens 225.000 euro bedraagt, om de subsidie aan Laurens met 40.000 euro te verlagen’? Dat gaat ‘m niet worden, Joost.
Er valt trouwens ook nog iets anders op aan Eerdmans’ plan om een selectief groepje veelverdieners aan te pakken. Soort van mankement. Als de lijsttrekker van de – nu nog – grootste partij van Rotterdam zo graag stoer wil doen richting zorgsector, waarom dan ook niet gelijk de megasalarissen van de directeuren van de vier grote woningcorporaties in Rotterdam verlagen? Ook onhaalbaar. Maar dat zal het campagneteam van Leefbaar weinig uitmaken.

Op 25 november was Eerdmans te gast bij Pauw. Ging over zijn verlangen om gestrafte mensen aan de schandpaal te nagelen. Eerdmans had het slechts zijdelings over de in de semi-publieke sector werkzame graaiers in de zorg. Presentator Jeroen Pauw zal het hem niet kwalijk hebben genomen, dat hij er niet dieper op inging. Want stel je eens voor dat Eerdmans opeens op het idee was gekomen om ook de hoogte van het salaris van Pauw ter discussie te stellen? Dat Eerdmans het bedrag dat Pauw boven de WNT ‘verdient’, had willen inhouden op de subsidie aan de VARA?
Had een gedenkwaardige uitzending kunnen zijn geworden…

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!