Eis 3 jaar in zaak gekloonde modems

25 September 2018, 19:33 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tegen de verdachten (onder wie twee Rotterdammers) die honderden illegale modems verkochten waarvan de afnemers tegen betaling gratis gebruik konden maken van de diensten van VodafoneZiggo, eiste de officier van justitie in Rotterdam vandaag verschillende gevangenisstraffen.

De hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van drie jaar aan zijn broek. Twee andere volgden met achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In deze zaak ging het om het grootschalig overnemen van gegevens van modems van onschuldige klanten van een internetprovider. De identiteit van hun modems werd gekopieerd. Die gekopieerde identiteit werd door de verdachten overgezet op modems die ze leverden aan mensen die aan de verdachten betaalden.

Die afnemers konden dan, voor een eenmalig bedrag van zo’n € 150 per modem, gratis internetten en televisie kijken zolang de betalende klant zijn abonnement hield. De omzet van de verdachten nam snel toe: in november 2016 was er nog sprake van enkele tientallen modems, een jaar later, in november 2017, toen verdachten werden aangehouden, was dat aantal gestegen naar 650.

Hoofdverdachte is Rotterdammer

De hoofdverdachte, een 36-jarige Rotterdammer, paste de modems aan, met behulp van de gemodificeerde software. De twee andere verdachten, 31 en 42 jaar, waren werkzaam voor de provider en leverden en installeerden modems voor de klanten van de hoofdverdachten. Daarnaast verduisterden zij de modems van de provider.

De totale schade aan verduisterde modems en gederfde internetabonnementen ligt rond de € 70.000,- Hierbij gingen zij geraffineerd te werk: zij liepen rond in Ziggo bedrijfskleding en maakten gebruik van een bedrijfsbus. Ook leverden ze de spullen in de officiële bedrijfsverpakking.

Informatie uit Canada

Het onderzoek naar de gekloonde modems startte in mei vorig jaar. Dat gebeurde nadat er informatie uit Canada was gekomen, waar daadwerkelijk gekloonde modems waren ingezet in een ondergronds netwerk. Via het Nationaal Cyber Security Centrum werd de informatie uit Canada doorgegeven aan de provider. De mannen worden verdacht van computervredebreuk/hacking, het voorhanden hebben van zogenoemde malware, deelname aan een criminele organisatie, oplichting van een telecommunicatiedienst en witwassen.