Eneco ligt overhoop met een aanzienlijk deel van zijn aandeelhouders. Die dreigen de raad van commissarissen naar huis te sturen uit onvrede over het privatiseringsproces van het energiebedrijf.

Eneco noemt die stap in een verklaring ”onverantwoordelijk en schadelijk voor Eneco, haar aandeelhouders, alle andere belanghebbenden en het privatiseringsproces”. Het energiebedrijf vindt dat de toezichthouders niets te verwijten is en dat ze gewoon kunnen blijven zitten.

Van de 53 gemeenten met aandelen Eneco willen er 29 af van de raad van commissarissen, waaronder de grootste aandeelhouders Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, zo schrijft Het Parool op basis van de brief. Ze spreken van ”sterk verstoorde verhoudingen”, onder meer omdat Eneco-directeur Jeroen de Haas niet werd teruggefloten.

De directie van Eneco zou hebben gewaarschuwd voor het groene karakter van het bedrijf bij een privatisering. De 29 aandeelhouders vinden dat de directie daar neutraal in moet zijn.

De privatisering van Eneco speelt sinds de netwerktak van het bedrijf begin vorig jaar op eigen benen is komen te staan onder de naam Stedin. Daarmee heeft Eneco volgens voorstanders van een verkoop geen openbare nutsfunctie meer. Sommige gemeenten vrezen ook dat de duurzame koers, en de werkgelegenheid, in het gedrang komt en willen hun stukken houden.

Vrijdag houdt Eneco een buitengewone aandeelhoudersvergadering waar het wil proberen weer in het reine te komen met de gemeenten. Ook zal worden gesproken over de privatisering. De aandeelhouders hebben gevraagd om een extra vergadering over het lot van de raad van commissarissen, maar Eneco wil volgens een woordvoerder eerst de komende vergadering afwachten.

De centrale ondernemingsraad van Eneco roept op de strijdbijl te begraven. ”Het voortgaande wantrouwen tussen de grootste aandeelhouders aan de ene kant en de raad van commissarissen en raad van bestuur van Eneco aan de andere kant, moet direct stoppen in het belang van Eneco.” De ondernemingsraad wil dat de partijen weer constructief met elkaar om tafel gaan, en daarna snel een gezamenlijk en goed gecoördineerd verkoopproces opstarten, waarbij een duurzame en bestendige toekomst van Eneco kan worden gegarandeerd.

Reageer op dit artikel

Bron: ANP

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!