Energiebedrijf Eneco verwacht dit jaar een fors lager resultaat te behalen in vergelijking met een jaar eerder. Het inpassen van overgenomen onderdelen, reorganisaties en het proces rondom de geplande privatisering gaan volgens Eneco gepaard met de nodige kosten. Dit weegt op het resultaat. Financieel directeur Guido Dubbeld sprak in een toelichting op de halfjaarcijfers van een mogelijke winstval van 20 tot 30 procent.

Eneco maakte de afgelopen maanden een turbulente tijd door. Topman Jeroen de Haas vertrok en president-commissaris Edo van den Assem werd door de rechter geschorst. De Ondernemingskamer in Amsterdam beval een onderzoek in een zaak, die door de ondernemingsraad was aangespannen. Het medezeggenschapsorgaan voelde zich buitenspel gezet rond het vertrek van De Haas. Professor Jaap van Manen en advocaat Willem Jan van Andel gaan de besluitvorming bij energiebedrijf Eneco onderzoeken.

Eneco hoopt dat met het aantreden van de nieuwe baas, Ruud Sondag, de rust zal terugkeren. Dubbeld wilde niet veel kwijt over de huidige verhoudingen tussen aandeelhouders, bestuur, commissarissen en de ondernemingsraad, maar zei wel dat er ”intensief overleg” wordt gevoerd met betrekking tot de te varen koers. Hij wilde verder niet ingaan op het verdere tijdspad voor de privatisering.

De eerste jaarhelft werd afgesloten met een omzet van 2,1 miljard euro. Dat is een stijging van 31 procent op jaarbasis. De groei dankt het bedrijf aan de extra inkomsten uit overnames. Zo werd eerder het klantportfolio van Eni in België overgenomen. Verder werd ook het Duitse LichtBlick ingelijfd en nam het energiebedrijf het Nederlandse klantenbestand van het eveneens Duitse E.ON over. Exclusief overnames was de omzet stabiel.

Het bedrijfsresultaat van Eneco daalde met 20 miljoen euro tot 115 miljoen euro. De winst na belastingen viel met 75 miljoen euro, 21 miljoen euro lager uit in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2017. Eneco maakte de voorbije maanden ook al de nodige kosten als gevolg van overnames en reorganisaties. Ingrepen in de eigen bedrijfsvoering moeten eind 2019 uiteindelijk leiden tot een resultaatverbetering van 100 miljoen euro.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: ANP