Ik heb me in het verleden dikwijls afgevraagd: wat zou het Nederlands voetbal zonder ons koloniaal verleden zijn geweest?
Meestal werd er dan met gefronste wenkbrauwen op gereageerd.
Ze zeiden het wel niet, althans niet in mijn gezicht, maar ik voelde vaak dat die overdenking als racistisch werd ervaren. Dat is gek hoor als die positief is bedoeld.
Ik krijg trouwens de indruk dat geen witte Nederlander verbaal in het straatverkeer nog iets goed kan doen. Op elke hoek staat de staatspolitie, die door Pechtold wordt gecoacht. Maar daar hebben we het nou niet over.

Tegenwoordig vraag ik me af: wat zou het Nederlands voetbal zonder Marokkaanse en in het algemeen Afrikaanse inbreng zijn?
De mannen leveren een niet te ontkennen grote bijdrage aan de betaalde tak, maar tegelijkertijd verwachten wij dat zij zich als Nederlander gedragen.
Dat kan je dus vergeten, want er is nu eenmaal een genetisch verschil.
Mensen met een achtergrond uit landen rond de Middellandse Zee zijn sneller in hun eer aangetast dan een volbloed Nederlander, die van kinds af aan de steken onder water en het katten gewend is.
Volbloed Nederlanders hebben grote moeite met het fenomeen: gauw aangebrand.
Niet doen.
Want ik zie liever een trotse vent dan een vent die alles maar over zich heen laten gaan en accepteert dat een kleine minderheid van alles aan de grote (zwijgende) meerderheid oplegt.

Hakim Zyech.
Ooit kwam ik hem tegen bij een opticien in Rotterdam. Hij wilde duidelijk niet worden herkend, maar ik kon het niet nalaten hem een mooie carrière te wensen.
Wat een voetballer! En wat jammer dat er niet voor is gezorgd dat hij voor het Nederlands elftal koos. Want hoewel Ajax verre van mijn favoriete ploeg is, kijk ik graag naar hun wedstrijden.
Ja, inderdaad. Vanwege Hakim Zyech.
En wat triest dat hij wordt uitgefloten door zijn eigen (namaak) supporters.

En ja, ik geniet ook van zijn houding als hij wordt uitgefloten. Prachtig en nog mooier als hij daarna zijn voeten laat spreken.
Armen over elkaar en verder niets.
Later moet je dan nog wel die inhoudsloze vragen van journalisten beantwoorden.

Kijk ik dan niet naar Wout Weghorst? Ja hoor, ook een kanjer. Maar verder zijn er weinig volbloed Nederlandse voetballers die me nog fascineren. Of het moet bij Feyenoord Jan- Arie van der Heyden zijn, die ondanks het hebben van T1D, met ijzeren discipline een groot voorbeeld is.
Maar verder stelt de vrucht van de volbloed Nederlander voetballend inderdaad weinig meer voor.

Nu snap ik pas waarom links Rotterdam de Nederlandse vlag niet in zijn raadszaal wil.

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!