De politieke verkenners drs. Jos van der Vegt en prof. Derek Loorbach, die Rotterdam aan nieuwe wethouders moet helpen, praten vanaf maandagmorgen in het stadhuis met vijf partijen. Leefbaar Rotterdam is opnieuw niet uitgenodigd. Van rechtse kant wel het CDA en verder de VVD, die van zijn jongerenafdeling het advies heeft meegekregen niet in zee te gaan met links. CDA en VVD vertegenwoordigen bij elkaar 7 zetels.

GroenLinks, PvdA en D66, die ook vanmorgen te gast zijn, hebben bij elkaar 15 zetels. Als de partijen het in grote lijnen met elkaar eens zouden kunnen worden, komt men uit op 22 zetels. In dat geval zou 50+ het linkse college aan een krappe meerderheid moeten willen helpen. De afgelopen vier jaar heeft bewezen dat zo’n krappe meerderheid allesbehalve ideaal is. Met ook de SP (2 zetels) aan boord zou dat eenvoudiger zijn, maar die partij staat met zijn programma te ver van de VVD af.

Op dit moment heeft de VVD alle troeven in handen. Of Leefbaar Rotterdam nog aan tafel komt is voor een groot deel afhankelijk van Vincent Karremans, de fractievoorzitter van de VVD.

Print Friendly, PDF & Email