Erasmus MC, een jaartje zonder roze lintje

7 July 2018, 15:28 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Borstkankerchirurg dr. Linetta Koppert en internist-oncoloog dr. Agnes Jager vinden het jammer dat het Eramus MC niet in aanmerking is gekomen voor het prestigieuze roze lintje 2018. Dat was voor het eerst.

Overigens brengt het roze lintje vooral patiëntenervaringen in kaart en niet de medische kwaliteit. Het is dus geen keurmerkprijs. "Maar", zeggen de twee borstkankerspecialisten op de website van Erasmus MC, "ook patiëntenervaringen zijn voor ons belangrijk. Daarom is het spijtig om buiten de prijzen te vallen.’’

Een verbeterpunt voor het Erasmus MC (inclusief het voormalige Havenziekenhuis en het Academisch Borstkankercentrum) is dat veel patiënten niet goed blijken te weten wie hun hoofdbehandelaar is.

‘’Dat komt’’, leggen Koppert en Jager uit, ‘’omdat de patiënten complexere borstkanker hebben. Ze worden daarom behandeld door meerdere specialisten van diverse vakgebieden tegelijk. Denk aan een geneticus, chirurg, radiotherapeut (bestralingsarts), chemokuurspecialist, gynaecoloog en borstreconstructiechirurg.’’

Weten bij welke arts je terecht kunt, begrijpelijke uitleg krijgen, de voor- en nadelen van behandelingen goed bespreken, op dit soort punten scoort het Erasmus MC niet slecht, maar wel onder het gemiddelde.

De lagere score hangen deels samen met het soort patiënten: "Eenvoudige vormen van borstkanker behandelen wij amper. Onze patiënten vragen een meer uitgebreide zorg en uitleg, bijvoorbeeld omdat ze op jonge leeftijd borstkanker hebben gekregen, omdat ze uit families komen met erfelijke borstkanker of omdat ze meerdere aandoeningen tegelijk hebben. Hun behandeltraject is langer en ingewikkelder. Dat geldt ook voor de diagnose, uitleg en nazorg, die zijn complexer."

"We behandelen bijvoorbeeld veel vrouwen bij wie de borstkanker is teruggekeerd. En ook vrouwen met borstkanker die zwanger zijn. Zij worden vanuit andere ziekenhuizen doorverwezen naar ons."

Omdat deze behandelingen ingewikkelder zijn dan gemiddeld, zouden Koppert en Jager er blij mee zijn als de academische zorg apart wordt beoordeeld, in plaats van samen met de minder complexe zorg. De Borstkankervereniging overweegt of dit kan.

Koppert en Jager: "De medische borstkankerzorg die we bieden, is van hoog niveau, maar we willen dat waardering van onze patiënten ook hoog is. Daar werken we nu hard aan."