Jenny Brouwer, fertiliteitsarts van het Erasmus MC in Rotterdam, promoveert op 21 februari op haar onderzoek dat vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens er langer over doen om zwanger te raken dan gezonde vrouwen. Haar studie werd financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van het Reumafonds. Ook het chronisch gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) en prednison in doses van meer dan 7,5 mg per dag lijken een negatieve invloed te hebben op de snelheid waarmee de patiënten zwanger raken.

Promovendus Jenny Brouwer volgde langdurig ruim driehonderd vrouwen, en keek daarbij naar de invloed van de ziekte op de vruchtbaarheid en naar de invloed van medicatie. Vrouwen met RA deden er gemiddeld zes maanden over om zwanger te raken. Bij 40% duurde het langer dan een jaar. Gezonde vrouwen hebben gemiddeld drie maanden nodig om zwanger te worden.

Het advies aan vrouwen met RA is om een kinderwens tijdig te bespreken met de reumatoloog. De arts kan namelijk een behandeling instellen met medicijnen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zonder NSAID’s en prednison in doses van meer dan 7,5 mg per dag. Uit eerdere studies blijkt dat er steeds meer medicijnen zijn die veilig tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt.

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!