Psycholoog dr. Kirsten Visser van het Erasmus MC heeft onderzocht en vastgesteld dat pubers met autisme baat hebben bij een speciale training op gebied van seksualiteit en relaties. Het veranderende lichaam, gierende hormonen, de eerste verliefdheden en de daarmee gepaard gaande onzekerheid veroorzaken een emotionele achtbaan en is voor jongeren met autisme in die fase dubbel zo verwarrend.

“Pubers met autisme hebben meestal niet de vriendschappen en relaties met leeftijdgenoten die andere pubers wel hebben. Gewone pubers zitten met elkaar op één frequentie. Ze kunnen gedrag herkennen en afkijken bij elkaar, leren van elkaars fouten”, legt onderzoeker Visser uit. “Maar pubers met autisme hebben dat netwerk en sociaal denkvermogen vaak niet en kunnen daardoor wel eens onhandig gedrag vertonen.”

Meisjes met autisme die gemakkelijk in de tentakels van een loverboy verstrikt raken. Autistische jongens die verliefd worden en in hun enthousiasme een meisje hinderlijk stalken, omdat ze niet beseffen dat dit ongepast is. Het zijn voorbeelden uit de praktijk die geregeld voorkomen en waar ouders zich grote zorgen over maken, weet Visser.

De training Ik Puber’, bedoeld voor puber en ouders, behandelt alle zaken waar pubers mee te maken krijgen. In 2011 verscheen het begeleidende boek met de training en in samenwerking met de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het Erasmus MC-Sophia heeft Visser daarvan het effect gemeten. ‘’Daaruit is gebleken dat alle pubers profiteerden: ze kregen meer psychoseksuele kennis en inzicht in grenzen. Ik zag in de leeftijdsgroep van 12 tot 14 jaar de grootste stijging van de kennis, en een significante vermindering van sociale onhandigheden”, aldus Visser.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!