Erwtensoep als symbool voor veiligheid

14 November 2018, 19:28 uur
Mobiliteit
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Wethouder Bert Wijbenga en Maurice Unck, algemeen directeur van de RET, hebben woensdagmiddag samen met controleurs en en servicemedewerkers van de RET en handhavers van de Gemeente Rotterdam erwtensoep uitgedeeld aan reizigers. Ze wilden hiermee de veiligheid van de Rotterdamse metro symboliseren en bevestigden dat zij er samen alles aan doen om dat op peil te houden.

''We willen reizigers bewust maken van de aanwezigheid van al deze handhavers en de veiligheid die zij met elkaar waarborgen voor alle metroreizigers. Voor veiligheid kunnen we nooit genoeg aandacht vragen”, aldus Unck. “Ieder geweldsincident is er een te veel - of het nu om geweld tegen onze reizigers of onze collega’s gaat. In ons vervoer moet je je veilig voelen. Daar hebben we al onze medewerkers die we nu inzetten keihard bij nodig.”

De Controleurs Openbaar Vervoer zorgen voor de OV-chipcontroles, pakken misstanden aan en kunnen verbaliseren. Ze staan in nauw contact met de politie en kunnen op deze manier ook schennisplegers en professionele bedelaars uit het OV weren. Orde en handhaving zijn dus hun kerntaken.

RET servicemedewerkers verlenen (pro)actieve service. In teams van twee hebben zij een aantal stations onder hun hoede. Op de drukkere metrostations als CS, Beurs en Zuidplein zijn vaste RET-teams aanwezig. Servicemedewerkers controleren de liften, roltrappen en automaten. Iedere medewerker heeft een tablet waarop hij alle informatie voor klanten over verstoringen en omleidingen real-time bij zich heeft of een zoekende reiziger de route kan wijzen, bijvoorbeeld naar een museum.

In samenwerking met de gemeente worden 100 OV-surveillanten in de avonduren ingezet van woensdag tot en met zaterdag na 20:00 uur, zodat reizigers zich in de Rotterdamse  metro altijd veilig kunnen voelen. In een onafhankelijk onderzoek eerder dit jaar naar de inzet van OV-surveillanten in de metro, geven de reizigers een gemiddeld rapportcijfer van 7,7 voor sociale veiligheid. Vier jaar geleden was dat nog een 7,2.