DIG IT UP opent op zondag 24 juni de expositie over het beroemde trapautootje dat tientallen jaren werd gebruikt bij Diergaarde Blijdorp. Straatfotograaf Humberto Randolfi fotografeerde er vele duizenden kinderen in. TRAPAUTO geeft gas en verbeeldt een verdwenen fenomeen uit de Rotterdamse straatcultuur.

Een oproep voor foto’s van kinderen in de trapauto bij Diergaarde Blijdorp leidde tot honderden reacties. Foto’s uit familiealbums werden gescand. Er werden familieleden van de vroegere straatfotografen gevonden en zo werd het verhaal duidelijk achter het gebruik van die beroemde Austin J40 trapauto.

Humberto Randolfi bleek de man achter de lens te zijn. De fotograaf van Italiaanse afkomst werkte met verschillende familieleden op straat, waar meestal foto’s van kinderen werden gemaakt. Randolfi kocht een Austin J40 en zijn foto’s van kinderen in de trapauto werden beroemd in de hele regio. Het bracht Piet van den Berg in Vlaardingen op een idee en ook hij gebruikte vanaf eind jaren vijftig een trapauto als attribuut wanneer hij op pad ging.

TRAPAUTO toont een unieke collectie foto’s. Randolfi en zijn zus werkten ook op andere plekken in de stad, zo blijkt uit de foto’s. De expositie laat aan de hand van foto’s en filmbeelden zien hoe de straatfotografen te werk gingen en waar die trapauto’s vandaan kwamen: uit een Austin fabriekje in Engeland waar oud-mijnwerkers met longziekten een tweede kans kregen om aan het werk te zijn. Twee van hun autootjes zijn tijdens de expositie te bewonderen: eentje in ‘gebruikte staat’ en eentje ‘zo goed als nieuw’.

Maar de vele foto’s van de ‘kinderen van toen’ staan centraal in TRAPAUTO. Directeur Ruud Visschedijk van het Nederlands Fotomuseum opent de expositie op 24 juni om 15.00 uur. Tineke Speksnijder van café De Schouw werd als driejarig meisje samen met haar moeder gefotografeerd en vertelt waarom ze zo saggerijnig op de foto staat.

 

Print Friendly, PDF & Email