De afgelopen maanden maakte Jan Pott, manager van het Van Maanenbad, portretten van bezoekers van de vier Sportfondsenbaden in Rotterdam. De foto’s zijn vanaf vrijdag te zien in Recreatiecentrum Oostervant. Daarna reist de expositie de stad door naar de andere zwembaden.

Het idee is ontstaan bij directeur Hans Timmerman van Sportfondsen Rotterdam. Hij zag op internet de reportage van Judy Starkman, een fotografe die zwemmers in een buitenbad en in hun dagelijks leven fotografeerde. Timmerman dacht meteen aan de Rotterdamse Sportfondsenbaden, waar jaarlijks zo’n één miljoen bezoekers over de vloer komen. “Sommige daarvan kennen we goed. De meesten toch alleen van het zwemmen. In het zwembad is iedereen gelijk. In zwembroek zie je niet wat iemand in het dagelijks leven doet. Je wordt toch nieuwsgierig.”

Het affiche van de expositie

Jan Pott is dagelijks bezig met zwemmen en zwemmers. Ondertussen is hij ook fotograaf afgestudeerd aan fotovakschool Rotterdam. “Vanuit die hoek is er altijd een nieuwsgierigheid naar mensen. Als ik iemand zie lopen op straat denk ik vaak: “waar zal die heen gaan? Waar woont diegene? Wat gaat hij of zij doen? Nadat Hans zijn idee had opgeworpen, keek ik met diezelfde ogen naar ‘mijn’ zwemmers. Waarom komen ze overdag zwemmen? Moet die niet werken? Waarom komt die dame twee keer per dag zwemmen, is ze eenzaam?

De afgelopen maanden heeft Jan Pott een aantal zwemmers op de foto gezet. Thuis en op het werk. Het is een gevarieerd en verrassende serie geworden. Rotterdammers zijn ‘gewone, bijzondere, mensen met bijzondere beroepen. Zo is er bijvoorbeeld een acrobate, maar ook een fietsenmaker die voor derde wereldlanden fietsen opknapt.

De expositie duurt tot 29 juni in de verschillende zwembaden van Sportfondsen Rotterdam.

Print Friendly, PDF & Email