Expositie over Johan van Oldenbarnevelt

27 August 2018, 20:30 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het is woensdag vierhonderd jaar geleden dat raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) werd aangehouden wegens hoogverraad. Na negen maanden werd hij onthoofd. Het Haags Historisch Museum wijdt komende winter een expositie aan de staatsman, die in Rotterdam staat afgebeeld in de nis van het stadhuis precies onder de kamer van de burgemeester.

De executie van Van Oldenbarnevelt, na een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits van Oranje, geldt voor velen als een tragedie die niet had mogen plaatshebben. ''Nog steeds geldt Van Oldenbarnevelt als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd in het centrum van de macht nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd", aldus het Haags museum. 'Man, macht, moord' is van 1 december tot en met 14 april te bezoeken.

Het wordt niet het enige evenement ter herinnering aan Van Oldenbarnevelt. Theatergroep Aluin heeft een voorstelling over hem in de maak en Amersfoort, waar de raadspensionaris werd geboren, komt ook met theater, stadswandelingen, lezingen en, vanaf mei, een tentoonstelling in Museum Flehite.

Het trieste einde van Van Oldenbarnevelt zit ook Ronald van Raak van de Haagse SP nog steeds niet lekker. Hij gaat komend najaar in de Tweede Kamer voorstellen om het standbeeld van Van Oldenbarnevelt in Den Haag - aan de Hofvijver - pontificaal op het Binnenhof te zetten. Op het Binnenhof is Van Oldenbarnevelt namelijk zowel aangehouden als negen maanden later om het leven gebracht.

Hij wil ook dat de regering laat onderzoeken of er nog resten van Van Oldenbarnevelt kunnen worden gevonden, ook juist nu het Binnenhof ingrijpend gerenoveerd gaat worden. Het zal lastig worden. Het stoffelijke overschot werd direct na zijn dood bijgezet in de nabijgelegen zogenoemde Hofkapel, die eind negentiende eeuw werd afgebroken en verbouwd. De Eerste Kamer zit bijkans op de catacomben, waar het nogal een rommeltje zou zijn.