Museum Beelden aan Zee in Scheveningen gaat vanaf 6 oktober werken van beeldhouwer Ossip Zadkine (1888-1967) exposeren. In Nederland is de wit-Russische Fransman bij het grote publiek het meest bekend door zijn oorlogsmonument De verwoeste stad in Rotterdam: de bronzen figuur met dat gat in zijn lijf.
Het beeld wordt wereldwijd gezien als een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’, die tot en met 3 maart 2019 doorloopt, geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme, die samen met collega-kunstenaars als Picasso, Brancusi en Lipchitz voorgoed het gezicht van de westerse beeldhouwkunst veranderde. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Speciale aandacht is er in Scheveningen voor Zadkine’s innige band met Nederland, waar zijn verzamelaars en opdrachtgevers vaak ook zijn vrienden waren.

Dit jaar heeft museum Beelden aan Zee de Turing Toekenning van maar liefst €150.000 in ontvangst mogen nemen voor het tentoonstellingsconcept van Zadkine aan Zee.

 

Print Friendly, PDF & Email