Feyenoord drukt Twente dieper in moeras

8 April 2018, 16:48 uur

Voor FC Twente komt rechtstreekse degradatie uit de eredivisie steeds dichterbij. De ploeg van interim-trainer Marino Pusic ging voor eigen publiek onderuit tegen de aftredende kampioen Feyenoord: 1-3. Daardoor kwamen de Tukkers vaster op de laatste plaats, omdat de concurrenten Sparta Rotterdam (3-2 tegen VVV-Venlo) en Roda JC (3-2 tegen PEC Zwolle) tot winst kwamen.

FC Twente begon vol overgave aan het duel. Al na 9 seconden moest arbiter Danny Makkelie geel trekken voor aanvaller Tom Boere wegens grof spel ten opzichte van Jan-Arie van der Heijden. Dat was de snelste boeking in de eredivisie sinds de gele kaart voor Robert Molenaar (FC Volendam) op 28 november 1992 (na 7 seconden).

Feyenoord liet zich niet intimideren door de Twentse dadendrang en liet de bal in de beginfase goed rondgaan. Jean-Paul Boëtius, de laatste weken aardig op dreef, opende na ruim een kwartier de score. Uit een fraaie aanval, met Nicolai Jørgensen (terug van een lichte heupblessure) en Jens Toornstra in een dienende rol, trof de vleugelspits doel, 0-1.

Amper vier minuten later was het alweer gelijk. De jagende Adam Maher strafte een blunder van de onzekere doelman Brad Jones af, 1-1. Het was zijn eerste treffer voor FC Twente in de eredivisie. Jones, die bij het uitverdedigen wel vaker in de fout gaat, bewees zichzelf in Enschede een slechte dienst. De 36-jarige Australiër hoopt nog op een plaatsje in de WK-selectie van bondscoach Bert van Marwijk.

De thuisploeg putte moed uit de gelijkmaker en met name van Oussama Assaidi, terug na knieklachten, ging de nodige dreiging uit. De Marokkaanse dribbelaar voerde zijn individuele acties echter te lang door. Doelman Joël Drommel liet zich net niet verrassen door een kopbal van Sven van Beek.

Na de rust trachtte FC Twente met de moed der wanhoop een voorsprong te forceren. Jørgensen kreeg in het eerste kwartier echter de beste kans. Voor open doel tikte de Deen de bal over de lat.

In de 67e minuut kwam Feyenoord opnieuw op voorsprong. Steven Berghuis rondde een mooie combinatie met Karim El Ahmadi koelbloedig af, 1-2. Met een mooie hakbal besliste Jørgensen daarna het duel: 1-3.