Feyenoord imponeert niet, maar wint ruim

21 October 2018, 16:52 uur

Zonder echt te imponeren, heeft Feyenoord met ruime cijfers gewonnen van PEC Zwolle. De Rotterdamse ploeg zegevierde in De Kuip met 3-0. De thuisclub wisselde sterke fases met zwakke periodes af, maar de verzwakte middenmoter uit Overijssel miste durf, kwaliteit en kracht om de bekerhouder serieus in de problemen te brengen. Doelman Justin Bijlow, terug na een knieblessure, was met aanvaller Sam Larsson, de beste man in de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst.

Bijlow kreeg in het eerste halfuur vrijwel niets te doen. Feyenoord ontwikkelde met vlot combinatievoetbal een groot overwicht, ook met dank aan de afwachtende en matte start van de Zwollenaren. Het Rotterdamse openingsoffensief leverde slechts één treffer op. Jordy Clasie scoorde na ruim een kwartier met een fraaie trap uit een afgeslagen hoekschop (1-0).

Dat de score al in de beginfase niet verder opliep, kwam grotendeels door de Zwolse doelman Mickey van der Hart. Hij greep diverse keren sterk in. In de 32e minuut kreeg Van der Hart hulp van de paal na een schot van Nicolai Jørgensen. Kort daarna was PEC Zwolle voor de eerste keer gevaarlijk. Kingsley Ehizibue was Calvin Verdonk, de vervanger van bankzitter Tyrell Malacia, te slim af en bediende Gianluca Scamacca op maat. Bijlow keerde het schot van de Italiaanse spits.

Feyenoord leek met een magere voorsprong van 1-0 de rust in te moeten, maar in de 44e minuut sloeg Jørgensen alsnog toe met een ferme kopbal (2-0). Voor de Deen was het dit seizoen zijn eerste competitietreffer, evenals voor Clasie.

Na de rust boden de bezoekers iets meer tegenstand, maar de Zwollenaren konden niet profiteren van de lakse manier van verdedigen bij de thuisploeg. Bijlow moest zich strekken na schoten van Scamacca en Mike van Duinen (twee keer). De ongehinderde Thomas Lam knalde na ruim een uur op de kruising. Kort nadat Larsson op de paal had geschoten namens Feyenoord, besliste Steven Berghuis het duel met een fraaie uithaal (3-0).