En wég is de mentale kracht die tot enkele maanden geleden zo kenmerkend was voor Feyenoord. Niets lijkt er meer over van de magie die de club in mei naar de vijftiende landstitel stuwde. De scherpte in de spelersgroep is volledig verdwenen. Met de 1-4 nederlaag tegen de Amsterdamse rivaal als triest dieptepunt.

Gebrek aan scherpte. Dat lijkt toch wel de minimale diagnose. Gebrek aan scherpte bij de afronding voor het doel, gebrek aan scherpte in de persoonlijke duels, gebrek aan scherpte bij balbezit, gebrek aan scherpte bij balverlies.

Waar vorig seizoen alle penalty’s werden benut, is het nu in een paar weken tijd al drie keer achter elkaar misgegaan. Nota bene door drie verschillende spelers. Alle drie de keren ging het om kantelmomenten in de wedstrijd. Maar de buitenkansjes waren niet besteed aan achtereenvolgens Michiel Kramer, Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen. Dat zegt iets over de staat waarin het elftal zich momenteel bevindt.

Keeper Brad Jones, vorig seizoen een bewonderenswaardig rustpunt, wordt met de wedstrijd onzekerder. Tonny Vilhena en Jens Toornstra zijn hopeloos uit vorm. Jean-Paul Boëtius zakt, na een wervelde seizoensstart, ook alweer weg.

Het aantal momenten dat het wel goed gaat met Feyenoord, is te schaars. Één geweldige helft tegen Heracles, één tophelft tegen PSV, een behoorlijke wedstrijd in Alkmaar, een goed kwartiertje tegen Donetsk en tien sterke minuten tegen de aartsrivaal uit Amsterdam: het is een zeer karige oogst in een seizoen dat inmiddels meer dan tien wedstrijden onderweg is.

Het eens zo hechte collectief lijkt inmiddels ook scheuren te vertonen. Aanvoerder Karim El Ahmadi, die zelf ook betere tijden heeft gekend, zei zondag na de wedstrijd dat de tegenstander een beter plan had dan wij’. Moet dat worden uitgelegd als een signaal maar de trainer? De trainer zelf, Giovanni van Bronckhorst, toonde zich op hetzelfde moment zwaar aangeslagen. ‘Misschien heb ik het team niet goed voorbereid’, stamelde hij geëmotioneerd, op zoek naar een mogelijke verklaring voor het onthutsend zwakke optreden van zijn ploeg.

Het siert hem dat hij niet de spelers de schuld geeft, en bij zichzelf te rade gaat. Dat getuigt van kracht. Maar door dit hardop uit te spreken, maakt hij zichzelf ook kwetsbaar richting zijn spelersgroep en vooral de media. Voordat je het weet, gaat zo’n uitspraak een eigen leven leiden.

Achteraf is het gemakkelijk praten. Maar toen Feyenoord deze zomer op trainingskamp was, had het soms wel wat weg van een schoolreisje. De spelers hadden onderling veel lol, ook de nieuwelingen, en de sfeer was op het oog totaal ontspannen. Een deel van de spelersgroep leek als het ware nog in de kampioens-modus te staan. Is dit gevoel van ontspanning misschien te veel doorgeslagen? Is dat wellicht een verklaring voor het huidige gebrek aan scherpte? Feit is dat Feyenoord, met uitzondering van de wedstrijden tegen Heracles, AZ en Donetsk, dit seizoen nooit scherp aan de start is verschenen. Altijd was eerst een wake-up-call nodig voordat er écht ging worden gevoetbald.

De vraag is of, en wanneer, dit proces kan worden gekeerd? Inmiddels kunnen we stellen dat er structureel iets mis is, anders verspeel je geen elf punten in negen competitiewedstrijden. Het dreigt een typisch Feyenoord-seizoen te worden, waarbij teleurstellingen en tegenvallers de momenten van euforie verre overheersen.

Het is nu aan de spelers om te voorkomen dat Feyenoord in een vrije val terechtkomt. Met de traditioneel lastige uitwedstrijden tegen Roda en ADO in het vooruitzicht, is dat voor de dolende ploeg geen gemakkelijke opgave.

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!