Feyenoord heeft zondag stadgenoot Sparta vernederd. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zegevierde op Het Kasteel met liefst 7-0. De Feyenoorders waanden zich in Rotterdam-West in een speeltuin, zoveel vrijheid en ruimte kregen ze. Vooral Tonny Vilhena kon zich naar hartenlust uitleven. De middenvelder opende al na drie minuten de score met een schot van grote afstand, waar doelman Roy Kortsmit zich volledig op verkeek. Vilhena tekende ook voor de 0-4, eveneens een schot met links van afstand, dit keer in de korte hoek langs Kortsmit. Op dat moment waren er pas 28 minuten gespeeld. Met een beetje meer precisie had Vilhena voor rust ook nog zijn derde en vierde treffer gemaakt.

Sparta kreeg maar geen vat op het dynamische spel van Feyenoord, dat aantrad met Jens Toornstra op het middenveld en de pas achttienjarige Dylan Vente in de punt van de aanval. De spits kreeg een kans omdat Nicolai Jørgensen vanwege familieomstandigheden ontbrak. Vente had niet lang nodig om zijn eerste doelpunt in de eredivisie te laten aantekenen. In de achtste minuut kopte hij volledig ongedekt een voorzet van Jean-Paul Boëtius in (0-2). Rechtsback Jeremiah St. Juste kon even later ongehinderd de derde treffer binnenschieten.

Nooit eerder stond Feyenoord in een Rotterdamse derby op het hoogste niveau al na een kwartier met 3-0 voor. En dat terwijl de regerend kampioen de voorbije jaren zoveel teleurstellingen beleefde op Het Kasteel. De voorgaande vier bezoekjes aan Spangen gingen allemaal verloren. De laatste zege van Feyenoord dateerde van ruim elf jaar geleden.

De ploeg van Van Bronckhorst ging na rust gewoon door met scoren. Al na drie minuten kopte Renato Tapia de 0-5 binnen, Berghuis maakte op aangeven van Vente de zesde treffer. Het slotakkoord was voor invaller Bilal Basaçikoglu. De fans van Feyenoord in het uitvak vermaakten zich opperbest. ,,Pastoor haalt de Kerstmis niet”, zongen ze onder meer plagerig.

Foto: Orange Pictures

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!