Feyenoord stopt zegereeks van PSV

2 December 2018, 16:59 uur

PSV is zijn ongeslagen status in de eredivisie kwijt. Na dertien zeges op rij ging de ploeg van trainer Mark van Bommel in De Kuip onderuit tegen Feyenoord: 2-1. De Rotterdammers zorgden er daarmee niet alleen voor dat Ajax de koploper tot op twee punten is genaderd, maar ze brachten ook zichzelf een beetje terug in de titelstrijd. Als Feyenoord donderdag ook de inhaalwedstrijd tegen VVV wint, wordt de achterstand teruggebracht tot zeven punten.

In de wetenschap dat een overwinning noodzakelijk was, ging de thuisclub vol passie en strijd van start. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst troefde de PSV'ers in de openingsfase keer op keer af. Het leidde tot grote kansen voor Jeremiah St. Juste en Steven Berghuis, die beiden in de korte hoek op doelman Jeroen Zoet stuitten. Net in de fase dat PSV het initiatief leek over te nemen, sloeg Feyenoord toe.

Nicolai Jørgensen bekroonde in de 28e minuut een snelle uitbraak. De Deense spits schoot de bal vanaf zo'n 18 meter via de binnenkant van de paal langs Zoet (1-0). Vijf minuten later explodeerde De Kuip opnieuw van vreugde toen Sam Larsson de tweede treffer binnen knalde. De manier waarop dat doelpunt tot stand kwam, was typerend voor de eerste helft. PSV-spits Luuk de Jong liet zich op eigen helft aftroeven door de jagende St. Juste, waarna Larsson zonder te aarzelen de bal langs Zoet trapte.

Van Bronckhorst zag vanaf de kant eindelijk het Feyenoord dat hij wil zien. Zijn ploeg wisselt sterke fases veel te vaak af met periodes waarin het slap en zonder overtuiging speelt, maar toonde tegen PSV wel gif en passie. Tegenvaller voor Feyenoord was wel dat Jørgensen kort voor rust geblesseerd van het veld moest.

Met Donyell Malen na rust voor de slap spelende Gastón Pereiro ging PSV op jacht naar de aansluitingstreffer. Die kwam er in de 72e minuut ook via Steven Bergwijn. Een paar minuten later, in een vrijwel identieke situatie, schoot Bergwijn op keeper Justin Bijlow. Juist op dat moment werd vanuit het publiek een tweede bal op het veld gegooid, waardoor scheidsrechter Serdar Gözübüyük wel moest affluiten terwijl PSV in de rebound nog kans had om te scoren. Mede daardoor bleef Feyenoord overeind.