In enkele stadsgarages in de binnenstad van Rotterdam kunnen binnenkort gratis fietsen worden geparkeerd.
De primeur is voor de parkeergarage aan de Meent en bedoeld voor fietsers die de markt bezoeken. Het aantal fiets-parkeerplaatsen kan daar, afhankelijk van de gebleken behoefte, zelfs dit jaar nog worden uitgebreid.

Voor de parkeergarage Schouwburgplein 1 is er het plan om tussen de 400 en 800 fietsparkeerplaatsen in te richten. De uitvoering ervan is echter sterk gerelateerd aan de plannen voor een revitalisering van het Schouwburgplein en een mogelijke extra ontsluiting van deze garage voor auto’s en fietsen aan de zijde van de Karel Doormanstraat.

Voor de parkeergarage Museumpark geldt dat er een restruimte gebruikt kan worden voor het stallen van fietsen. Middels een lift komen gebruikers ervan op het park uit. Vanwege de beperkte ruimte in deze lift is het in de huidige situatie niet wenselijk om deze garage in te richten voor bezoekers aan het park en aan andere omliggende voorzieningen, waaronder het in aanbouw zijnde collectiegebouw van museum Boymans van Beuningen.

Ook voor de garages Kiphof en Zoomstraat is het mogelijk om fietsparkeerplaatsen in te richten. De totale fietsparkeerservice is een uitvloeisel van een in november vorig jaar gedaan verzoek van raadslid Benvenido van Schaik van Leefbaar Rotterdam aan het stadsbestuur met de motie: uit het oog, uit het hart.

Niet in alle parkeergarages is de komst van fietsers overigens mogelijk. Te steile hellingbanen of onveilig kruisend verkeer liggen daar als oorzaak aan ten grondslag. Het betreft de garages: Schouwburgplein 2. Oude Haven. Erasmusbrug, De Boompjes, Colosseumweg, Boulevard Zuid, Benthuizerstraat, Mathenesserplein, Nieuwe Binnenweg 1, Veranda, Lusthofstraat en Hoogvliet Centrum.

Print Friendly, PDF & Email