Bedrijven waarin de rijksoverheid een aandelenbelang heeft, hebben de staatskas vorig jaar bij elkaar 867 miljoen euro aan dividend opgeleverd, ruim een zesde meer dan in 2016. Dat staat in het jaarverslag over het beheer van deze zogenoemde staatsdeelnemingen dat minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bedrijven als Schiphol, KLM, NS, Havenbedrijf Rotterdam en Holland Casino hebben volgens Hoekstra niet alleen geld in het laatje gebracht. ”De staatsdeelnemingen hebben veel nuttig werk verzet voor ons land”, schrijft de bewindsman. Daardoor is Nederland vorig jaar volgens hem ”bereikbaarder, duurzamer en welvarender” geworden.

Hoekstra brengt bijvoorbeeld in herinnering dat in de haven in Rotterdam vorig jaar een recordhoeveelheid goederen werd overgeslagen, en dat KLM vanaf Schiphol naar veertien nieuwe bestemmingen is gaan vliegen. Daarnaast wijst de minister onder meer op het goede werk van ontwikkelingsbank FMO doet, waardoor wereldwijd honderdduizenden nieuwe banen zijn gecreëerd.

De bedrijven waarin de overheid een belang heeft, waren vorig jaar goed voor in totaal 76.655 banen, krap 1 procent meer dan een jaar eerder. Samen behaalden zij 32,1 miljard euro omzet, wat neerkomt op een groei van een kleine 6 procent. De totale winst daalde wel met een derde naar 1,8 miljard euro.

Print Friendly, PDF & Email