Een foto-expositie over het werk van de Europese herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, van fotograaf en World Press Photo winnaar Roger Cremers. Ze is te zien in de hal van de Centrale Bibliotheek tot en met 19 mei.

Jongere generaties zoeken overal in Europa naar nieuwe manieren om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Daarbij vervaagt de grens tussen herdenking en belevenis, tussen herinnering en vermaak. De Nederlandse fotograaf Roger Cremers merkte deze ontwikkelingen op en begon ze vast te leggen. Cremers trekt sinds 2008 door heel Europa en fotografeert onder meer herdenkingslocaties, groepstoerisme naar voormalige concentratiekampen en re-enactments; het naspelen van historische gebeurtenissen.

Roger Cremers (1972) won in 2009 de eerste prijs in de categorie ‘Arts and Entertainment’ van de World Press Photo met zijn reeks over toerisme in Auschwitz.

De fotoserie van Cremers werd eerder geëxposeerd in het prestigieuze Palazzo Strozzi in Florence. Sunday Times Magazine beschreef lovend hoe Cremers de ‘soms ongemakkelijke aanwezigheid’ van toeristen in Auschwitz had vastgelegd. Arnon Grunberg schreef over de foto’s: ‘De spanning die in vrijwel alle foto’s van Cremers te vinden is, is de spanning tussen de sacrale plek en de bezoekers van de plek die (ongewild) aan ontheiliging doen, zodat de kijker telkens weer in tweestrijd verkeert: kijkt hij naar een sacrale plek of kijkt hij naar de ontheiliging ervan?’

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Gemeente Rotterdam