Frankrijk nieuwe wereldkampioen

15 July 2018, 18:59 uur

Frankrijk is voor de tweede keer wereldkampioen voetbal geworden. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps versloeg in een aantrekkelijke finale een dapper strijdend Kroatië: 4-2.

Frankrijk, in 1998 ook de beste van de wereld, kwam na achttien minuten op voorsprong door een eigen doelpunt van Mario Mandzukic. De aanvaller kreeg een vrije trap van Antoine Griezmann zo verkeerd op zijn hoofd dat hij zijn eigen doelman passeerde (1-0).

Kroatië kwam in de 28e minuut op gelijke hoogte door een treffer van Ivan Perisic. Die doelpuntenmaker kreeg vlak voor rust ook de bal op een hand na een hoekschop van Griezmann. De Argentijnse arbiter Néstor Pitana zag dat niet meteen, maar op advies van de videoscheidsrechter bekeek hij het moment nog even op televisie. Pitana koos alsnog voor een strafschop, die Griezmann benutte.

Paul Pogba, op aangeven van Griezmann, en Kylian Mbappé lieten Frankrijk na rust uitlopen naar 4-1 voordat Mandzukic nog van een kapitale blunder van doelman Hugo Lloris profiteerde.