Gaat Cruijff in Rotterdam Fanny achterna?

2 April 2018, 00:48 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het beeld van de atlete Fanny Blankers-Koen, die in 1948 bij de Olympische Spelen in Londen viermaal goud won, is gemaakt door Hans Rehm en staat in Rotterdam met de Diergaarde Blijdorp op de achtergrond. Eigenlijk hoort het thuis in Lage Vuursche waar ze geboren is. Of in het Groningse Klein Ulsda waar ze haar jeugd doorbracht dan wel in Hoofddorp, waar ze in 1948 woonde met haar man, de voormalige atleet Jan Blankers, later chef van de sportredactie van de Telegraaf. Misschien had Amsterdam wel het meest voor de hand gelegen voor een eerbetoon aan de Flying Dutchmam, die 85 jaar werd.

Dat het Rotterdam werd (en nog één in Hengelo) is een raadsel. Niet uitgesloten is ook dat Johan Cruijff, die met Feyenoord in 1984 zowel de nationale titel als de beker won, eerder in Rotterdam een straat krijgt benoemd dan in Amsterdam. Mocht Feyenoord City ooit ontstaan dan is nu al door de gemeenteraad aanvaard dat de straten, lanen en wegen rondom het gebied vernoemd worden naar voetballers van Feyenoord. Cruijff zou er één van kunnen zijn.

In Amsterdam gaat het actueel minder snel. Een groep buurtbewoners van het Stadionplein in Amsterdam probeert tegen te houden dat het plein vernoemd wordt naar Cruijff. De bewoners hebben bij de gemeente een verzoek ingediend om de beslissing ongedaan te maken, schrijft Het Parool. Ook is er een petitie gestart.

In februari werd bekendgemaakt dat het Stadionplein wordt omgedoopt tot het Johan Cruijffplein. Al snel begonnen bewoners en ondernemers in de buurt een petitie, die inmiddels is ondertekend door bijna 2000 mensen.

Ze vinden dat ze zijn overvallen door de naamswijziging en geen inspraak hebben gehad. Ook vinden sommigen dat andere plekken beter geschikt zijn om naar de legendarische voetballer te vernoemen, zoals het plein voor de Amsterdam Arena.

De gemeente Amsterdam heeft voor het Stadionplein gekozen omdat Ajax in de jaren 1971-1974, toen het drie keer de Europacup en eenmaal de Wereldcup won, zijn internationale wedstrijden in het Olympisch Stadion speelde. Johan Cruijff was de onbetwiste ster van het elftal.

Het vereeuwigen van de naam Cruijff is een lastig karwei in de hoofdstad. Ook de naamswijziging van de Arena is nog steeds niet in kannen en kruiken. Johan Cruijff was een groot voetballer, maar zijn latere meningen zorgen nu voor veel weerstand.