Het gebrek aan beleid voor openingen in de kunstwereld neemt volgens galeriebezoekers extreme vormen aan. Zondagmiddag is de galeriehouder Lenny O. van galerie Untitled in het Liskwartier gearresteerd door de politie. Met meerdere arrestatiebussen rukte de politie uit. Ophef ontstond doordat Boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) controle wilden uitvoeren tijdens een opening. O. vroeg de ambtenaren meerdere malen om een gerechtelijk bevel om zijn galerie in de Koningsveldestraat binnen te komen. Dit konden de Boa’s niet opleveren. Er werd geen alcohol geschonken, wel was er bij de buren een wijnproeverij. De galeriehouder werd toen hij op zijn recht bleef staan door de politie gearresteerd en afgevoerd naar politiebureau Capelle aan den IJssel.

Voormalig gemeenteraadslid Pieter Schol was getuige van het afvoeren van O. Schol: “De aanwezige gasten waren verbijsterd om zoveel machtsvertoon en onredelijkheid. Galeriehouder Oosterwijk is gevraagd als sociale ondernemer om juist dit deel van het Oude Noorden levendig te maken met zijn galerie. Hij heeft dan ook privékapitaal in deze onderneming gestopt. In het begin schonk de galerie volgens traditie een licht alcoholische versnapering tijdens openingen. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij kreeg controle op controle totdat het zijn openingen ging beïnvloeden door de intimiderende aanwezigheid van Boa’s”.

Steeds meer mensen bleven weg als gevolg van die controles. Schol vervolgt: “Niemand weet meer of je een wijntje of biertje mag schenken tijdens een opening van een tentoonstelling. Kunstinstellingen zoals Witte de With en Tent hebben dezelfde problemen. Zij mogen ook niet meer schenken tijden een opening eens in de maand. Terwijl onlangs bij een opening bij Boijmans de alcohol meer dan rijkelijk vloeide. De SP heeft al een debat aangevraagd in een gemeenteraadscommissie. Want het kan toch niet zo zijn dat we de smaakmakers van de stad in het gevang gaan gooien”.

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter