Leefbaar Rotterdam en de VVD komen niet samen in één coalitie. Dat meldt de regionale omroep RTV Rijnmond op basis van bronnen in het Rotterdamse stadhuis. PvdA, GroenLinks en D66 willen in een coalitie stappen met maximaal één rechtse partij, niet met beide partijen. Ook wil D66 geen coalitie vormen zonder één van de linkse partijen.

Informateurs Paul Rosenmöller en Pieter Duisenberg hebben de afgelopen weken aan een raamwerk gewerkt op basis van plannen van de VVD en GroenLinks. Andere fracties konden op basis van het raamwerk aanhaken en de beoogde hoofdlijnen verder vormgeven. Alleen DENK en Leefbaar Rotterdam deden dat. DENK kwam direct met een pakket van eisen. Die werden niet door de anderen ondersteund, waardoor de islamitische beweging zichzelf direct buitenspel zette.

D66 ziet volgens RTV Rijnmond een samenwerking met Leefbaar én de VVD wel zitten, maar wil er één linkse partij bij hebben. Nu de Partij van de Arbeid en GroenLinks daar geen heil in zien, is ook deze optie niet meer mogelijk. Zij willen wel met de VVD in zee, maar dan vanuit een ‘midden-coalitie’ met bijvoorbeeld CDA, CU/SGP en/of NIDA. Als de VVD in die optie afhaakt, gaan de partijen kijken of zij de VVD door Leefbaar Rotterdam kunnen vervangen.

De definitieve plannen worden donderdag gepresenteerd ”maar het lijkt nu erg onwaarschijnlijk dat ze ook met een voorkeurscoalitie kunnen komen”, aldus de regionale omroep.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: RTV Rijnmond