Kopzorgen (78) - Hypotheekadvies

mainImage
Kopzorgen (78) - Hypotheekadvies

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn dochter en haar vriend hebben hun zinnen gezet op de aankoop van een huis. Gezien hun tegenwoordige inkomens kunnen ze waarschijnlijk een hypotheek krijgen van maximaal 400.000 euro. Dan zijn ze per maand van hun netto-inkomen ongeveer 40 procent kwijt aan hun vaste maandelijkse lasten, inclusief gas, water en stroom. Is het verstandig dat zij bij de start van hun carrière al zoveel lasten op hun schouders nemen? Wat moet ik hen adviseren?

Antwoord:

Vooral en eerst moeten ze beseffen dat de aankoop van een huis niet zomaar een gebruiksgoed is waarvan je 1,2,3 af kunt komen. Uit uw vraag begrijpen we dat uw dochter en haar vriend al samenwonen.

Ze moeten daarom allereerst een aantal vragen over hun toekomstige financiële positie enigszins proberen te beantwoorden. Hebben ze eigen geld? Normaal gesproken hebben ze toch minimaal 10.000 euro nodig, al is het alleen maar voor de inrichting van het huis. Uw bank of een hypotheekadviseur kan daarover opheldering verschaffen.

Beseffen ze dat ze bij de door u genoemde lasten vermoedelijk hun leefpatroon van vakanties, uitgaan en bijvoorbeeld hun autokosten moeten veranderen? De tering zal namelijk naar de nering moeten worden gezet.

Als men op al dit soort vragen al een bepaald antwoord weet, kunnen ze het beste bekijken en beoordelen welke hypotheek en tegen welke maandlasten netto voor hen geschikt is. Vraag het bij meerdere banken.

Alleen als beiden een bepaalde zekerheid hebben over hun bestaande en toekomstige inkomsten kunnen ze bij de start van hun duurzaam bedoeld samenleven hoge financieringslasten aangaan.

Wij adviseren ook om niet over één nacht ijs te gaan bij een dergelijke aankoop.

 


| Foto: Digitaal Dagblad