Gemeente druk met uitvoering Hitteplan

24 July 2018, 08:07 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het extra besproeien en bewateren van planten en bomen en het koel houden van beweegbare bruggen: dat zijn enkele in het oog springende acties van de gemeente bij dit warme weer. Rotterdammers kunnen ook een handje helpen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kondigde maandag het Nationale Hitteplan af. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Dorstige bomen
De gemeente is extra alert nu het warme weer aanhoudt en het deze week nog warmer wordt dan afgelopen weken. Medewerkers van de gemeente letten er extra op dat het groen voldoende water krijgt. Dat is belangrijk want anders kunnen bomen en planten uitdrogen en in het slechtste geval dood gaan. Om dat te voorkomen gaan groenmedewerkers regelmatig op pad om het groen van extra water te voorzien. Dat water halen ze uit rivieren en sloten en verspreiden ze met tankwagens.

Inspectiebeurten hebben aangetoond dat vooral de bomen momenteel 'een extra slokje water kunnen gebruiken'. Rotterdammers kunnen de gemeentemedewerkers daarbij helpen, zo vertelt een woordvoerster. 'Als je een dorstige boom ziet, pak dan je gieter of een emmer en geef ‘m wat water. Vooral jonge bomen zullen daar blij mee zijn.' De gemeente geeft met name extra aandacht aan jonge bomen en minder aan gazons, omdat gras zichzelf makkelijker herstelt.

Bruggen en asfalt
De gemeente heeft in warmteperiodes ook extra aandacht voor beweegbare bruggen. Door warmte kan het metaal in een brugdek maximaal enkele centimeters uitzetten. Dit kan ertoe leiden dat een brugdek niet meer goed aansluit op het landhoofd. En soms kan een brug daardoor niet meer goed dichtgaan.

Op dit moment houdt de gemeente van 's ochtends tot het begin van de avond drie bruggen permanent nat: de Mathenesserbrug, de Binnenhavenbrug en de Parkhavenbrug. Het water waarmee dat gebeurt, wordt opgepompt uit de rivieren en vaarten waar de bruggen overheen liggen. De Erasmusbrug hoeft niet te worden natgehouden. Uitzetting van de beweegbare brugdelen door warmte heeft geen gevolgen bij het sluiten van de brug.

De gemeente controleert de Irenebrug dagelijks. De verwachting is dat deze brug halverwege de week ook gekoeld moet worden. Daarnaast gaat de Lodewijk Pincoffsbrug - waar pleziervaart doorkomt - alleen 's ochtends en 's avonds open.

De hitte kan zogenoemd plakkend asfalt veroorzaken. De gemeente houdt dat scherp in de gaten, maar tot nog toe zijn er geen meldingen of signalen dat het asfalt onder de hitte lijdt.