Met Steigers op Zuid stimuleert de gemeente woningeigenaren op Rotterdam-Zuid om onderhoud te plegen aan hun huizen. Er komt een stimuleringssubsidie van maximaal 3000 euro vrij en de mogelijkheid van een lening beschikbaar om achterstallig onderhoud weg te werken.

De gemeente helpt eigenaren bovendien bij het opstellen van een onderhoudsplan. En behalve het voorkomen van problemen door achterstallig onderhoud komen de opgeknapte woningen ook ten goede aan de uitstraling van de buurt. Van schilderwerk tot zonnepanelen.

“In VvE-verband gaat het wel altijd om gemeenschappelijke zaken’’, zegt Dennis Daalmeijer, die als beheerder werkt voor de VvE Van Langendonckstraat. ‘’Denk aan schilderwerk, of betonwerk aan galerijen en het opknappen van de verlichting in kelderruimtes van een flat. Maar het kan ook gaan om renovatie van het dak of het isoleren van gevels en vloeren. Daarnaast – dat gaat waarschijnlijk bij de VvE Van Langendonckstraat gebeuren – is het mogelijk om zonnepanelen te installeren. Woningeigenaren vinden dat een heel interessante optie om mee aan de slag te gaan. Zeker omdat die duurzame verbetering ook kan rekenen op subsidie. Het is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook nog eens een besparing op de energierekening.”

Het verbeteren van woningen hoeft overigens niet beperkt te blijven tot ‘verenigingszaken’, maakt Daalmeijer duidelijk. “VVE-010 benadert ook individuele eigenaren. Die kunnen in hun eigen woning aan de slag, bijvoorbeeld met het vervangen van een oude cv-ketel door een nieuwe. Dergelijke – inpandige – maatregelen gaan dan weliswaar buiten de Vereniging van Eigenaren om, maar vallen wel binnen het subsidietraject. Eigenaren moeten dat wel zelf met VVE-010 regelen.”

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!