Zeiler Stefan Coppers van de Volvo Ocean Race, windsurftalent Davy Scheffers en televisieweerman Reinier van den Berg vertellen woensdag 25 oktober in het café van de drijvende ballen in de Rijnhaven over hun fascinatie voor de kracht van wind. Hun komst naar Rotterdam is een onderdeel van de landelijke ‘week van het water’, die georganiseerd is vanwege het groeiende besef dat met de opwarming van de aarde water in de toekomst de grootste vijand van de mensheid wordt.

Dat een belangrijk deel van de voorlichtingsactiviteiten zich deze maand in Rotterdam afspelen is niet zo verwonderlijk met de rechtstreekse verbinding naar zee. Bovendien bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk het laagste punt van Nederland: 6,76 meter onder NAP en het regent steeds vaker in Nederland. Thema van de week is: hoe blijven we het water de baas?

De gemeente neemt samen met het waterschap Hoogheemraadschap en de Krimpenerwaard allerlei onzichtbare maatregelen om Rotterdam tegen waterlast te beschermen. Tijdens georganiseerde wandelingen van de Westersingel naar de Museumparkgarage kunnen de inwoners nu van dichtbij zien hoe dit werkt. Onder die route bevindt zich een waterberging die tien miljoen liter water kan opslaan en die bak loopt binnen tien minuten vol. Er zullen in de toekomst in Rotterdam steeds meer pleinen geschikt worden gemaakt om eronder water te kunnen opvangen. Het waterplein Benthemplein is daar een eerste voorbeeld van.

Tijdens de ‘week van het water’ kunnen ook bezoeken worden gebracht aan het oogstbare dakpark waar regenwater wordt vastgehouden en gebruikt voor het verbouwen van groenten, fruit en kruiden. En verder is er een 15 kilometer lange fietsroute tussen het Zuiderpark, het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht. Het is recreatiegebied met schoon water, waterberging en ecologische verbinding in één. De tocht van ongeveer 2,5 uur gaat langs deze waterroute; de weg terug loopt via de grienden en polders van Rhoon. De watervertelling in de drijvende ballen in de Rijnhaven op woensdag 25 oktober is van 17.00 tot 19.00 uur. Op www.onswater.nl staan alle activiteiten gerubriceerd, ook buiten Rotterdam.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!