Alle politieke partijen willen het gratis openbaar vervoer behouden voor in Rotterdam wonende AOW’ers. Ook voor hen die een behoorlijk aanvullend pensioen hebben of zij die zelfs miljonair zijn. Niemand van de partijen durft in de verkiezingsprogramma’s zijn nek uit te steken door te constateren dat uiteindelijk alle RET-reizigers of de gemeenschap in Rotterdam enigszins het gelag betalen.

Dat kan haast ook niet anders want anders kost het ‘klantjes’ bij de volgende verkiezingsuitslagen. Het is nu eenmaal een verworven recht geworden in Rotterdam. De in Rotterdam meedoende politieke partijen gebruiken soms termen als ‘het openbaar vervoer in de stad blijft gratis voor 65-plussers’ (SP in Rotterdam) of ‘Gratis openbaar vervoer vanaf 65 jaar levert hier een goede bijdrage aan, wat ons betreft blijft dit dus ook gratis’ (Leefbaar Rotterdam).

Het CDA en de VVD vinden de bereikbaarheid van de stad het allerbelangrijkste. Géén enkele partij in Rotterdam is tégen gratis vervoer van de RET voor ouderen. Oók de PvdA Rotterdam niet. Landelijk worstelt de partij wel met het feit of dit landelijk moet gelden. De afdeling Amsterdam heeft eisen gesteld aan het minimale inkomen dat men moet hebben.

In de rest van Nederland kan men wél allerlei kortingen krijgen, voor AOW’ers soms behoorlijk oplopend, maar de gemeente Rotterdam is een uitzondering als het gaat om gratis openvaar vervoer voor ouderen bij uitsluitend de RET in het gebied.

In het jaarverslag RET over 2016 is ook nergens terug te vinden hoeveel de ‘lumpsum’ bedraagt die vanuit de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Capelle aan den IJssel en deels uit Schiedam en Ridderkerk (beide gemeenten hebben een maximum ingesteld voor inwoners aan inkomen) wordt betaald aan de trams, bus en metromaatschappij RET voor de dienstverlening van het gratis openbaar vervoer voor AOW’ers. Een woordvoerster zegt namens de directie RET dat het klopt dat de bedragen niet worden genoemd. ‘’Het gaat hierbij om contractuele afspraken tussen de RET en de gemeenten en deze contractafspraken zijn niet openbaar.’’

Met Rotterdam doen ook Barendrecht en Capelle aan den IJssel mee. In Schiedam en Ridderkerk is dat deels het geval: alleen voor minimuminkomens (tot 110 procent van de bijstandsnorm). Rotterdam heeft ook in de bijzondere bijstand een regeling voor kinderen.

In Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht gaat het aanvragen vrij eenvoudig. De inwoners krijgen al weken van tevoren een brief van hun gemeenten. In Schiedam en Ridderkerk iets lastiger. Daar moet men wel een persoonlijke OV-chipkaart (kosten €7,50) hebben en de aanvraag kost wat méér weken vanwege allerlei vertrouwelijke verificaties over het inkomen.

Voor het eerdere verkiezingsjaar van de gemeenteraad (van 2014) heeft De Oud-Rotterdammer een enquête gehouden onder zijn lezers. Wat blijkt, vrijwel iedereen is positief. Dezelfde enquête onder lezers van De Oud-Hagenaar en De Oud-Utrechter wees uit dat men nogal jaloers was op Rotterdam en dat men het eigenlijk overbodig vond voor mensen die een groot aanvullend pensioen hebben én miljonairs. Enkele rijke Rotterdamse ouderen vinden dat laatste overigens ook. En uiteraard vrijwel alle jonge Rotterdammers die het volle pond moeten betalen.

Tekst: Hans Roodenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!