Groene luchtdak Hofbogen heeft veel bekijks

3 June 2018, 12:44 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het trok gisteren wel de nieuwsgierigheid en misschien was het ook wel de topic tijdens de Rotterdamse dakendagen: de groene Hofbogen. Op het oude stationnetje van het voormalige Hofpleintreintje in plaats van zitbankjes nu kraampjes waar zaden werden verkocht en informatie werd verstrekt over de hoop dat de bijna twee kilometer lange oude spoorbaan vanaf het centrum van de stad tot aan de Gordelweg één lange groene promenade zal worden. Daar gaat het de initiatiefnemers om: stadswandelen in groen. En dan in de lucht.

Het is een hype aan het worden. Raar om te zien, maar je moet er de schoonheid dan ook van willen zien. Met overal gele trappen die er naar toe leiden en gelukkig een keurige toegangspoort, zodat ’s nachts het vandalisme niet kan toeslaan.

Het is er rommelig. Het onkruid tiert er welig, maar wie het als onkruid benoemt snapt waarschijnlijk de bedoeling niet. Het gaat om de originaliteit van groen op een spoordak en straks, wanneer alles meezit, een lange wandeling tussen links en rechts het beton van de stad.

De entree naar het luchtdak zal ’s avonds en ’s nachts goed bewaakt moeten worden, want nu al liggen de houtentrappen bezaaid met lege blikjes en papierresten.

Ooit was de Hofbogen een station. Er reed een treintje via Schiebroek, Pijnacker, Nootdorp naar Den Haag. Er zijn plannen en geldinzamelingen om er ook een oude trein op te hijsen, die er ooit daadwerkelijk gereden heeft. Het zou een mooie aanvulling zijn voor een emplacement waar men nu kan struinen tussen tussen fruitbomen en moestuintjes en wie er wil picknicken: ga je gang. Beneden in de bogen treft men winkels, kantoortjes en cafés.

De meest originele en langste ingang van het luchtdak is naast het voormalige Shell-gebouw. Een rare gewaarwording om vanuit de moderniteit van de stad ineens een moestuintje te zien, dat achter hekken verborgen gaat aan de rand van de drukke spoorbaan. Eigenlijk precies op de plek waar de trein in de richting van Zuid de tunnel induikt. Menige Rotterdammer ziet nu eigenlijk voor ’t eerst waar dat precies is.