De grootste Haagse politieke partij Groep de Mos pleit voor een levenslang houdverbod als eigenaren hun huisdieren verwaarlozen of mishandelen en hoopt ook in Rotterdam steun te krijgen, op z’n minst van de Partij voor de Dieren onder leiding van Ruud van der Velden.

In elk geval wil Groep de Mos  samen met de drie andere grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en met het Rijk in overleg om zo’n verbod voor te bereiden. Momenteel kan mensen het houden van huisdieren nog niet worden verboden. Een rechter kan iemand na mishandeling of verwaarlozing wel een tijdelijk houdverbod opleggen.

René Oudshoorn, raadslid namens Groep de Mos: “Maar als iemand zich dan weer heel even goed gedraagt, mag hij of zij weer een huisdier nemen. Dat moet afgelopen zijn. Wie zijn of haar dier mishandelt of verwaarloost, heeft het recht op dieren voor altijd verspeeld.”

Oudshoorn doet zijn voorstel naar aanleiding van recente gevallen waarbij ‘gewetenloze baasjes’ hun hond in snikhete auto’s achterlieten. Ook in Rotterdam moest de politie ingrijpen met honden in kokende voertuigen. “Een compliment aan de politie is in deze op zijn plaats,” aldus Oudshoorn, die in tegenstelling tot Nida in Den Haag wel vertrouwen heeft in functioneren van Hermandad.

“Goed dat agenten waakzaam zijn en honden uit de loeihete auto’s hebben gehaald.” Ten minste één hond is uiteindelijk aan de hitte bezweken, in het Haagse stadsdeel Segbroek. Groep de Mos zou graag zien dat ook een gemeente zelf de bevoegdheid krijgt om een houdverbod op te leggen.

Print Friendly, PDF & Email