mainImage

Elektrificatie scheepvaart komt op gang

Afbeelding is niet meer beschikbaar
30 juli 2018, 21:39 uur
Haven

Ook in de scheepvaartindustrie is de elektrificatie in opmars.

Damen Shipyards Group – een multi-national met dertig werkmaatschappijen waaronder de in 2003 overgenomen scheepswerf Wilton-Fijenoord in Schiedam en de reparatiewerf Van Brink Rotterdam in Penis – wil zelfs op grote schaal elektrisch aangedreven schepen realiseren en gaat in dat kader samenwerken met start-up Skoon Energy.

De oprichters Daan Geldermans en Peter Paul van Voorst van Skoon Energy uit Delft willen volgens duurzaambedrijfsleven.nl met een netwerk van verwisselbare batterijen en strategisch geplaatste oplaadpunten met 100 procent schone energievoorziening grootschalige elektrificatie van scheepsaandrijvingen mogelijk maken. Het concept wordt later dit jaar getest met verwisselbare accu’s aan boord van een binnenvaartschip.

Essentieel bij de samenwerking is het delen van kennis en ideeën, omdat de scheepvaart tot nu toe nog geen grote vordering heeft gemaakt op het gebied van duurzaamheid. De actieradius van ’s werelds eerste volledig elektrische vrachtschip, dat vorig jaar in de Chinese haven Guangzhou te water is gelaten, is bijvoorbeeld slechts 80 kilometer na een laadtijd van twee uur. Het werken met een verwisselbare accu’s kan daarom een uitkomst zijn om de energietransitie ook in de scheepvaart in gang te zetten.

[caption id="attachment_44381" align="alignnone" width="900"] Daan Geldermans, Peter Paul van Voorst en Arnou Damen ondertekenen hun samenwerkingscontract.[/caption]

 


Foto: Digitaal Dagblad